laupäev, 27. märts 2010

Kevad võtab tuure üles

Täna hommikul 5. 30 oli väga paks udu. Lausa värviline. Valge. Nähtavus võib-olla kuskil paarkümmend meetrit ehk.
Nüüd, kell 9 nii hull see udu enam pole. Väike lootus jääb, et ehk isegi päike piilub millalgi päeva jooksul pilvede vahelt välja.

Linnukevad on alanud. Iga päev lisandub keegi oma lauluga ühendkoori häält võimsamaks muutma.
Kurb on vaid see, et linnukestel ei ole ju mitte midagi süüa. Hommikul autoga sõites peletasin iga mõne meetri järel linde lendu. Ju nad, õnnetud, üritavad teepervedel üksikute rohutuustide vahelt ivakesi leida.

Tänasega on sookurgede saabumise paljude kevadete viimane tärmin kukkunud. Selleks ajaks on ka kõi-ge hilisema kevade puhul need linnud kohal olnud. Aga tänavu ei ole.
Pole sookurge, pole põldlõokest, pole kiivitajat - järelikult see ikka üks vale-kevad on!

Kell 10.20 - ilm on peaaegu päikeseline! Päike üritab suurema või väiksema eduga end pilve- ja udumassist läbi trügida. Tuleb vist üks kena ja soe päev.

Üle seitsme soojakraadi meil täna välja ei venitanud. Aga kui eile lumi veel kandis, siis täna ta seda enam üldse teha ei taha. Vaene Potsu on harjunud lumel jooksma, täna on ta aga koledal kombel hädas - vajub lumme, rabeleb, lõpuks roomab (!) lumeaugust välja. Nagu partisan!

Mis siis tehtud sai?
Kasvuhoones laotasin lund laiali. Natuke ka koristasin kasvuhoone eesruumi ja tegin lõket. Loopisin lumehangesid laiali - õue peal on tõeline plögandus!
Vaatasin, et tammi taha on ujunud kobraste tekitatud sodi. Võtsn pika varrega reha ja libistasin end järsust kaldast alla tammile. Noja, lumi täna ju ei kanna enam.... Aga ikkagi natuke riisusin veepinda. Kütet sain ka. Kobras oli kase allavoolu lasknud. Ta oli selle puu peaaegu õigesti ära ka "järganud" - noh, selline laias laastus kahemeetrine kasepuu juhtus olema. Mereand olevat jumala and. Arvan, et kuna meil merd pole, siis käib see samamoodi ka jõe kohta.

4 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Aga Muhedik nägi juba nii sookurge kui kiivitajat! On-on kevad. :o)

Mariihen ütles ...

Eks Muhedik elab ka lõunaosariikides :) Eestimaa meil ju nii-nii suur!

MUHEDIK ütles ...

On-on sookured, täna nägin kohe mitut-mitut lendamas ja kiivitajad lendavad lausa parvedena. Lõunaosariik küll, aga isegi eilne vihmasadu lund veel vähemaks ei võta. Annab ikka kokku sulada neil meetritel. Vaid ühes õhemas kohas saab aimu, et seal kuskil ka maapind all olemas on.

Monika ütles ...

Alansil oli täna kosta sookurge ja valge toonekurg lendas üle küla, plagistas tervituseks nokka ja vaatas pesa üle.
Üks tuttav teatas, et Tartus olevat olnud kõva äike! Istu või mättale, kui see olemas oleks :D