neljapäev, 27. juuni 2013

Algul ei saa vedama...

Teisipäevast algas puhkus. Seega täna siis eeee.... kolmas päev. Käin ja tuian õues ringiratast, kuulan kauget kõuekõminat, aga võtaks siis mõnel tööl sabast kinni, vot seda ei ole. Tegelikult on ennegi juhtunud, et puhkuse esimene nädal saab lihtsalt maha magatud. Ehk on sedagi vaja, kes teab.

Igal juhul on praegune seis selline, et mitte ei saa vedama.
Tehtud on küll hea hulk maasika toormoosi, kasvuhoones kurke-tomateid seotud-kastetud., mõningaid ravimtaimi korjatud (kuigi talvel seda "põhku" teematerjalina kasutama ei kipu. Eks vanaemal kah vaja.)
Eile alustasin pojengiala projektiga. Tõotas tulla palav päev ja kuna ühel poisil oli vaba päev, läksime kive tooma. Ühe koorma tõime ära, siis vaatasime, et käru ratas jälle katki. Sõit jäi seega  seisma. 

Üldiselt on selle suve plaanis järgmised projektid:

1) Pojengide ala hooldusvabamaks tegemine. Poisid ässitasin vana jasmiinipõõsa kallale. Jagu nad sellest päriselt ei saanud. Arvasid, et paras ports dünamiiti kuluks ära (mida aga pole... õnneks). Lisaks on kuskil seal maa sees ka suur jäme elektrikaabel, mis majja suundub. Ei mäleta ju ka, kui sügaval see on. Seega ega kaevata suurt ei julge kah.

2) Mägisibulate ja ehk ka vapilooma kasvukoha rajamine. Koht on sissesõidutee lähedal mullu poiste poolt lammutatud imeliku silikaatmüüri asukohas. Seal on ka mingi valatud põhi, mis on paraku ülejäänud pinnasest veidi kõrgem. Niita ei saa. Üldjuhul näitavad murutraktori kaared ära, kus on need kohad, millega tuleb miskit peale hakata (võimalikult hooldusvabad istutusalad)

3) Pika peenra laiendamine kaarega puukuuri seina äärde. Labidaga on rohukamarasse orientiirid sisse lõigatud.

4) Maja taha õunaaeda varjuaia istutusala rajamine. Pilt sellest paigast on selline.
Vot see tume ala ja üldse see hobukastani alune on selline ülimalt kahtlane koht. Kunagise maja põlengu järel ahervaremete likvideerimisest on jäänud veidi kõrgem koht. Oleme seda küngast tasandada püüdnud, kui muru rajasime, aga veidi kõrgem on see siiski. Kunagisest suht maja lähedale istutatud hobukastani seemikust on saanud suur puu. Ega see hea ei ole, kui puu nii maja lähedal kasvab (kärgbituumenkatusele kipub tekkima sammal, lisaks halveneb suviti märkimisväärselt ka internetiühenduse kvaliteet). Võtaks maha - ei raatsi. Kärbiks võra kohe tugevasti - ei raatsi, see oleks ju puu invaliidistamine. Nii ongi seal selline kahtlane ala, millest tuleks teha miski silmailu pakkuv istutusala. Igal juhul tahan ma sinna saada seda hiigelsuureks kasvavat hostat!!!

Kevadel sain oma tahtmise - maja tagant tellingute lõhkumise käigus vabanesid mõned prussid ja sain trepi jõele. No kaua ma ukerdan mööda järsku kallast nende veeämbrite ja kastekannuga! Lastelaagri ajal leidis see trepp väga aktiivset kasutust!



Meie vesiroosidel on  seekord juba kaks õit. Vaade kaugemalt    ja lähemalt

Imelik kukeharja puhmas mullu rajatud istutusalalt. Kuidas see nii juhtus, mitte ei tea!

Aga Imepeenra juures pole veel midagi teinud.... ja marjapõõsaste juurde pole ka veel jalutanud , tea, kas üldse mõne mamm põõsaste küljes on. Ehh! See aed või õu või  loodusaed või metsaaed või (külaliste sõnul) paradiis on liiiiiiga suur!

4 kommentaari:

Neljandik ütles ...

Võta nüüd kinni kumb aia puhul suurem häda on - liiga suur või liiga väike. Ma jälle hädaldan vahel uued taimed näpu vahel ringi jalutades, et meie aleviaiake kipub väikeseks jääma. Samas kui see aiake on mõneks ajaks tähelepanu alt välja jäänud ja umbrohtu kasvanud, tundub ta rohima hakates üsna suur...

Mariihen ütles ...

Minu lapsepõlvekodu oli Laagri alevikus. Krunt ca 1500 ruutmeetrit. Vot lapsena ema kõrval aiatöid õppides kirusin küll, et miks see aed nii suur peab olema. Praegu vaatan, et nii pisike... Eks meie aiaga on see lugu, et maal taludes nagu õiget aia piiri ju polegi. Ei ole ei latt-ega võrkaeda ümber, mis "hulle" kindlates raamides hoiaks. Nii see "hull" liigubki mõnikord sinna, kuhu polekski vaja. Ja siis on häda käes :)















Tsiil ütles ...

vot sellist treppi oleks mulle ka vaja.

Kastani murest saan aru. meie võtsime vana õunapuu, mis oli maja küljes siiski maha. Oli küll kahju, aga teised jäid alles ja karma parandamiseks istutan uue ja siis juba sobivasse kohta.

Istuta uus, kastan kasvab kiiresti ja kui on juba sirgunud, siis lase vanal minna.

Tii ütles ...

Selles kollase pealaega kukeharjapuhmas on keskel kuldne piimalill omale kodu leidnud.
Minul pole oma aia suhtes mingit kahtlust - mis väike see väike, kuigi.. kevadtööd said alles enam-vähem jaanipäevaks tehtud :)