esmaspäev, 31. juuli 2017

Sundseisu peenar

Olude sunnil tekitatud peenar keldri lähedal on suve teise poole kuninganna meie aias. Mullu sealsed taimed küll õitsesid juba juulis, kuid tänavu on kõik märksa hilisem ja täies õieluksuses saame Sundseisu peenart  näha ehk alles augusti keskel. Küll aga on esimesi, kes juba hakkavad näitama, et kohe-kohe...

Lavendli seemnete idanevus oli väga madal. Pikeerkastis nägid taimed ka üsna äbarikud välja, kuid maha nad said istutatud, et ehk miskit neist ikka tuleb. Nüüd on nad teisel õitsemise ringil ja tänavu on õisi kohe rohkesti.


Esimene roosadest monardadest hakkab ka juba kergelt jumet võtma.


Ungari mesiohaka seemikud läksid esimesel talvel pea täielikult välja, kuid alles jäid tugevamad nendest ning tänavu on nad juba kenasti kõrgust visanud ning ohakanutid on ka kenad suured.


Ühes teises kohas meie aias on punane monarda kui üks puserik. Ei saa mina sotti, kus on tema ots, kus hakatus. Pikali maas, varred kõverad... Ühesõnaga - ei tegu ega nägu. Viisin osad taimed sealt Sundseisu peenrasse. Olid nad mis nad olid mullu suvel, kuid tänavu on nad kõrged, püstised ja sama hästi kui õitsemas juba. Kusjuures neid sai suve hakul ikka kõvasti rapitud  - lehti oli ju vaja tee tegemiseks varuda.


Minu ületamatud lemmikud - jaapani ülased, on kohe-kohe õitsemist alustamas. Ja neid õisi ikka tuleb tänavu!



Esimene uudishimulik piilumas floksist naabritädi külje alt.


Kolmest tõrust kasvatatud punase tamme titest üks kooles ära, teine kiratseb ning kolmas on sel suvel eriti jõudsalt kasvanud ning sirutab end juba üle lopsakate püsikulatvade maailma uudistama. Pole meeles olnud Urvelt küsida, kas ja kuidas tema tamme-tited kasvavad.


"Veiniõun" oli viljade all lookas mullu ning on seda ka tänavu. Oks, mis kooldub üle Sundseisu peenra, tahab kohe kindlasti kiiremas korras toetavat õlga, et mitte murduda või muidu püsikuid lämmatada.


Praegu on "Veiniõun" veel väga tumedat tooni. Küpsedes muutub jume veidi klaarimaks.


Ei tea, mis valu see ajas täna kõrvalesta näppima, aga kuidagi liiga paks tundus see näppude vahel. Võrdlesin teise kõrvalestaga - see normaalne. Lasin siis kaasal vaadata, et mis värk selle paksu kõrvaga on. Puuk oli. Juba neljas sel suvel, kes muidusööjana minu kulul maiustamast avastatud sai.

4 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Puuk on jube elukas, loodame, et vähemalt süütu. Hea nimi peenral, sundseisu :) Aga tundub uhke täisõite ajal tulema

Mariihen ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Mariihen ütles ...

Just sai järjekordne puuk välja kaksatud. Aru ma ei saa, miks nad mind jahivad.

MUHEDIK ütles ...

Õitsemine on rikkalik. Näita seda sundseisu ka suuremalt, ta tundub väga rikkalik ja ilus.
Puuk muidugi ilus pole, loodan südamest, et selle jubediku tegevusel mingeid tagajärgi pole