teisipäev, 2. august 2016

Tsemendipotid lilleaeda

Juba eelmise aasta puhkuse eel oli mu kindel plaan aeda tsemendipotte valmistada. Plaanidel on aga kombeks plaaniks jäädagi. Sel suvel võtsin lõpuks kätte ja tegin proovi ära. 

Mul oli nagu meeles, et kuskil on nendest pottidest juttu, aga kus, no võta sa kinni! Lõpuks sai interneti sügavustest vastav link välja kaevatud. http://vrutmilife.com/?p=4221

Minu plaan oli esialgu valmistada normaalse kõrgusega potte, kõrged dekoratiivpotid võtan plaani ehk kunagi hiljem.

Tsemendisegi tegin paksu hapukoore sarnase. Liiva sisse ei lisanud. Esimeses proovipartiis kasutasin vana saunalina, kartulikoti kangast ning mingit imelikku ühelt poolt veidi libedat kangast.

Tulemus: Tip-top potid tulid froteekangaga. Kartulikoti kangas ei kõlvanud kuskile ja see libe kangas oli rohkem kui jama.

Enne vormile asetamist väänasin liigse vedeliku välja. Kuid mitte liiga palju.Pildilt on näha kangast nirisenud tsemendivee jooned mustadel püttidel. Poti põhja silusin käega ilusaks siledaks. Volte oleks hea vormile asetamise järel meelepäraseks sättida.

NB! Kangast ei maksa külgedel liialt vastu potti vajutada - hiljem vormi pealt maha sikutamine saab raske olema.


Potid võtan vormi pealt maha teisel päeval pärast valmistamist. Muidugi oleneb see ilmast ja õhuniiskusest. Et potti vormi pealt kätte saada, kangutasin ringiratast poti servi veidi vormist eemale. Ainult millimeetrike, mitte rohkem!



See väike pott on nüüd see õhukese kangaga tehtu. Seisab koos, aga hea tahtmise korral oleks võimalik kogu see kupatus kokku kägardada. Teised õhukese kanga potid ilmselt ebaõnnestusid ka seetõttu, et lisasin lõpus natuke vett - küllap muutus segu liiga "lahjaks".


Teine partii sai tehtud ainult froteerätikutest. Kulus kaks vana saunalina. Kõige parempoolne on veidi neljakandilisema kujuga, kuna ümmargusi musti pütte on meil ainult kolm. Arvan, et rohkem ma seda kandilisemat vormi ei kasuta.


Mõtlen, et edaspidi katsetan, kuidas oleks märjale tsemendikangale liiva puistamine. Usun, et tulemus võiks olla päris huvitav.

Kui Interneti materjali pilte uurida, siis tundub, et segusse on ka jämedat liiva lisatud (poti põhjal paistavad tillukesed kivikesed). Võib-olla oleks hea mõned potid ka klassikalise seguga teha.

Igal juhul on potid praeguseks hetkeks mitu-mitu paduvihma üle elanud ja nendega on kõik korras. Kui nüüd kaasal millalgi vaba moment juhtub olema, palun tal tsemendipuuriga pottide põhjadesse augud puurida ning seejärel võib taimed sisse istutada. Sügiseks näiteks eerikad.

6 kommentaari:

asterix ütles ...

Imeilusad, millal õpipoisiks võib tulla?

Mariihen ütles ...

Tule, tule, võta Katrin ka kaasa!

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Väga uhked, peaks ka proovima :)

Eve Piibeleht ütles ...

Aitäh jagamast, nüüd teab, millele tähelepanu pöörata

Tsiil ütles ...

Mulle see vorm meeldib, see lõppkuju ja tunduvad mahukad ka olema, mis on oluline.
kahju, et minu majapidamine seda nägu on, et aiavaasid interjööri ei sobi või veel ei sobi.
Igatahes ilus!

Nojah ja KSJ täiendas omalt poolt, et huvitav mis segu on kasutatud. Puhas tsement pidi olema sideaine, sestap oleks püsimiseks vaja lisada liiva vm. Äkki töötab saunalina selle eest.

Karmen ütles ...

Ise veel katsetanud ei ole, plaanis on. Mäletan kusagilt, et savi tuli lisada.