pühapäev, 12. mai 2013

Kevad võtab jumet

Käes on aasta kõige ilusam aeg! Paar pea kolmekümne soojakraadiga päeva tuletasid puudele meelde, et tagumine aeg oleks suvist rüüd selga tõmbama hakata. Vihma pole meite kandis sadanud mäletamatutest aegadest ja meie savine maa on nagu betoon. Üritan suurt aiamaad taas kasutusele võtta,aga see on meeletult raske. Sügisel püüdsime pääseda maa kaevamise piinast ja lasksime traktoril künda - nüüd on muld koledasti segi pööratud ja rähk väljas. 

Lillepeenrad ei ole heas seisus. Oleme mingis lokaalses külmapunktis ja talvised kahjud on suured. Masendavalt suured!
Ma ei saa veel päris hästi aru, aga tundub, et Imepeenras on alpi asterde sektor tühi. Imepeenra iiriste sektor oli see kõikse pisem - iiriseid oli lihtsalt nii vähe. Nüüd jagasin puhmaid ja tõin kõik iirised ära kuurirõdu peenrasse. Uskumatu, kui palju olid iirised kasvanud. Õnneks nendega pole midagi juhtunud. Ainult ühel sordil oli paar risoomi pudedad - need lõikasin välja. Kuna kuurirõdu peenras olid suured tühimikud, olin sunnitud isegi sauna juurest igiammusest peenrast jäänud jumikad ümber kolima. 

Pumbamaja künkapeenras on hakanud üks uustulnuk õitsema. Kas see on kuskilt poest ostetud või kataloogist tellitud, ei mäleta. Ilus taimeke on see küll!

Siin näib sel kevadel üks õisik end näitavat. 

Ainus kompaktne puhmake on selline. Teine sama taime puhmas on väga kahjustunud.
 Selle alpikanni sain oktoobris. Õitses väga-väga kaua ja oli läbi talve selline elujõuline. Mõned lehed kuivasid ära, panin ta teiste lillepottide varju ja unustasin... Kui algas aknalaua-aianduse aeg, leidsin ta jälle üles. Taim endiselt vapralt tugev ja ilus. Kuskilt kuulsin või lugesin, et keegi oli ümaralehise alpikanni sügisel õue istutanud ja nüüd, kevadel õitseb õues. Selle info peale istutasin oma alpikanni ka peenrasse. Huvitav, kas see on seesama külmakindel alpikann ja võin tema ka õue jätta?
 Helmikpööristest sain selle talvega vist täiesti lahti :(
Pildil üks mu lemmikutest , tumepunaste lehtedega sort.

Kui homme ilm lubab, siis tahaks astilbede peenra ette võtta. Vot need taimekesed on küll väga hästi talvitunud ja suvel-sügisel jõudsalt kosunud ja uusi astilbetitasid kasvatanud. Võib-olla jätkub neid ka kuurirõdu peenrasse. Kes teab...

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see esimesel pildil olev lill-mul on seda jasmiinipõõsa alune muru täis. õisi on harva ja üksikuid, aga päris suur lehevaip. ma ise pole süvenenud ega otsinud, mis see olla võiks, oli seal juba enne meie aega :)

Milda ütles ...

Tulp-tulipa tarda, mul on juba päris metsistunud, kui soovi on. Mul on ka kadusid, üks ilus helmikpööris hukkus ilmselgelt seetõttu, et vesirott oli käigu alt läbi teinud ja tõstis lille mullast välja, külm ootas kohe ja tegi oma töö

Tii ütles ...

Tunnen kaasa - kui savipinnas on kuiv, siis on sellega küll väga raske toime tulla.
Kui helmikpöörise eelmise aasta lehed on pruunid, see ei tähenda veel, et kõik on läbi. Mul ka suurema osa helmikpööriste talvelehed olid pea samasugused. Võta taim välja, pane vette, uuri südamikku. Kui on elumärki,istuta sügavamale, kasta; vanemat põõsast võib jagada. Helmikpööriseid saab paljundada juurekaelapistikuga. Juurdumise ajaks kata pealt millegagi. Võib panna potti ja plastikaatkott peale. Mõni nädal varjulisemas kohas ja juba olemas.
Sinine kevad-nabaseemik paljuneb ise väga hoogsalt ja teda on kerge ka jagada.
Kas sul lähemal ajal Tallinnasse asja ei ole. Meil uus naaber hakkab vana eelmise elaniku metsistunud peenraala ümber kaevama. Seal on igasugust kraami välja viskamiseks. Oma poolelt võin sulle ka üht-teist leida. Näiteks astrit ning ka helmikpöörist ning muudki. Praegu on kõike kerge jagada. Või ütle vähemalt, mõne tutsaka võin ju kõrvale ka panna.

MUHEDIK ütles ...

Savimaa on igatkanti raske ja ülitähtis on tabada see harimiseks õige moment. Tean ju ise, kui teised kobestavad peenraid on meil mingi märg plastiliin, kui kuivab ära, muutub tellisesarnaseks. Nii, et tunnen kaasa.
Mõned helmikpöörised on niiskustundlikud, aga need on enamasti heleroheliste ja kollakate lehtedega, see tumepunane on olnud ilmselt `Palace Purple` ja tema hukkumine on küll imelik, talle ei mõju mu meelest küll mitte miski ja ma loodan, et ka Sinu omal on hing sees. Need pruunid lehed ei tähenda midagi, helmikpöörised polegi mitte igihaljad, vaid talvehaljad, s.t. vanad lehed on niikuinii vaja ära lõigata. Tii kirjutas Sulle õige jutu.

Tistou ütles ...

Tarda tulp on väga tore oma päikeselise õiega. Minul on paar puhmast seina ääres kivipeenras ja suvel päris kuivas. Puhmad on kompaktsed aga õisi on meeletult!

Savimaa on õnn ja õnnetus. Minu arvates siiski tema viljakus ja niiskuse säilitamise võime kaaluvad üle liivmulla head. Eriti pika kuiva korral.

Tsiil ütles ...

Ma võin sulle mõne tumedalehelise eraldada, jagasin neid eelmisel aastail väiksemateks. Tal võib lihtsalt uuendamise aeg käes olla.

Tulipa tarda kasvab mul üks väike tegelane, ah, küll oleks tore kui ta ka metsistuks ja hakkaks pillavalt õitsema:)

Ehk on neid astreid veel vara maha kanda? Tänavu kõik ju viivitavad.

Vihma sulle, ikka sellises koguses nagu vaja:)