pühapäev, 26. veebruar 2012

Üks aia etapp sai läbi

24. ja 25. veebruaril oli ilm sula. Ja nagu karta oli, nii ka juhtus - meie vana ja päevinäinud kasvuhoone vajus kokku... Kurb! Ei oskagi nagu seisukohta võtta, kus ja kuidas siis tänavu tomateid, paprikaid ja kurke kasvatada tuleb. Kurkidega on muidugi kõige vähem muret - need võivad vabalt ka avamaal kasvada. Tomatiseemned tuleb valida kõige lühemakasvuliste hulgast ja loota, et tuleb sama soe ja soodne suvi, nagu eelmisel aastal. Kas aga paprika meie oludes kasvab avamaal? Tõenäoliselt ei tule uus kasvuhoone enam nii suur. Töömehele on vaja korralikku töötuba. Kasvuhoonele on aga tugev vundament ehitatud ja nüüd ongi võimalus töötoa peale mõtlema hakata... Öeldakse, et pole halba ilma heata. Olen aastaid mõelnud, et vot nüüd lõpetan suvikute ettekasvatamise ja lähen puhtalt üle püsikutele. Eks nüüd ongi siis seis selline, et ega suvikute ettekasvatamiseks kohta polegi... Tänane ilm: üle mitme päeva jälle miinuskraadides (-4 kraadi). Pärastlõunasel ajal läks selgeks. Aga taevas on juba kevade nägu - pilved on talvega võrreldes hoopis teistmoodi.

5 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Kurb lugu, meie elasime selle üle paar aastat tagasi. Aga kui vundament on olemas, ehk siis leiab võimaluse ka selle pealisehituse ülespanekuks. Kasvatasime eelmisel aastal õues pottides tomatitest `Tumbling Tomi, seda on nii punast kui kollast ja kandis küll väga hästi.

Mu meelest on püsikutega hoopis lihtsam aeda pidada, jääb ära iga-aastane suur töö, ettekasvatamine ja istutamine ja üleüldse igal aastal uuesti alustamine.

Unknown ütles ...

Olen Muhedikuga täiesti nõus- püsikutega on pälju kergem asju ajada.Mul pole kasvuhoonet kunagi ol nud, seepärast ei ole saanud ka ette kasvatada.Ja pole tundnud ka vajadust.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kui mul omal ajal mingit kasvuhoonet polnud, tekitasime kiletunneli. Ajas asja ära küll. Ja avamaaa-tomateid on palju sorte

Tii ütles ...

Tegelikult on kurgitaim soojanõudlikum, kui tomatitaim (oma kogemused). Ainult, et tomati kasvuaeg seemnest alates on tunduvalt pikem. Kui kurgitaim on ilma aluskileta avamaal ning temperatuur on nädal aega järjest alla 10 soojakraadi, siis enam normaalset kurki ei saa, kasvavad mingid pisikesed kribalad. Kui ma pidasin kaugaiandust, siis leotamata kurgiseemned sai pistetud vastavalt kohalesõidu võimalusele mai alguspäevil mulla pinnal oleva kile lõigetesse lavasse, mille katteks loor (ei saanud kastmas käia ligi kuu aega) Maad ei tohtinud vaid liiga märjaks kasta. Igal aastal oli korralik kurgisaak.

Milda ütles ...

Kahju küll, aga ega ükski asi pole igavene, lumi läks nii märjaks ja raskeks, et meie uus kasvukaski oli juba ohus- päris lookas, arvan, et viimasel hetkel jõudsime päästa.
Kurke kasvatasin eelmisel aastal hoopis peenras nö puidust raamis, katteloor peal ja pole varem sellist saaki saanud. Tomatitest leidsin Esmeralda nimelise, mis peaks olema väga varajane ja madal ja vähenõudlik. Kui soovi on, võin mõned seemned läkitada