laupäev, 3. september 2011

Viimane hoidistamine... vist(?)

Nonii! See soos ja soosaartel ämbriga patseerimine hakkas juba patoloogilist ilmet võtma. Õnneks mõjus tervendavalt tõsiasi, et parim kollaste seente aeg hakkab ümber saama. Üksikuid seeni otsides kadus hasart ära kuskile soomätaste vahele...
Noh, aga pole hullu - tänane miinimumprogramm nägigi ette veidike jõhvikaid korjata ja sutsuke oli vaja seeni. Need ka saime ja tuleb välja, et täpselt parasjagu.

Pooltooretest jõhvikatest sain 6 pooleliitrist purki moosi.(Moos hakkas kausikeses tarretuma juba leigena.)
Seened läksid potti koos kapsastega. Väga hea salat sai! Kokku 10 pooleliitrist ja 3 0,7-liitrist purki. Seda võib talvisel ajal (kui kohalikus külapoes enam lahtist šaslõkki ei müüda) kasutada "hiinakas". Nimelt tuleb šaslõki puudusel kasutada kanafileed ja siis oleks vähe krepkam lisand kasuks.

Tolles hoidises läks vaja 1 kg porgandeid, 1 kg sibulaid, 2 kg kapsast, 1 klaas õli, 1 klaas tomatipastat või riivitud tomateid, 2 spl suhkrut, 1-2 spl äädikat, jämedat soola, peenikest pipart,loorberit ja muidugi seeni (palju aga juhtub olema).

Enamasti muutuvad tegemise käigus kõik retseptid. Nii ka seekord. Porgandi lõikasin seibideks, tomatid lisasin tükeldatult.

Noh ja eks vahepeal sai ikka üksiti seentega tegeldud. Sai tükeldatult sügavkülma, sai marineeritud, hapnema pandud ning seeneseljanka põhja keedetud (sain 9 purki). Selle seljankapõhja üle on eriti hea meel, sest mitmel viimasel aastal pole selle tarvis piisavalt seeni saanud. Nüüd siis jälle.

Vannun,(veidi kõhklev-kahtlevalt) et sel sügisel rohkem enam hoidiseid ei tee! Vot!
Loomulikult ei käi hoidistamise mõiste alla õunamahla tegemine ja kunagi hiljem sügisel jõhvikale minek :)

4 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Seened on minu jaoks vastuvõtmatu värk. Lapsena sain ma seentesõõmisest rusikasuurused paised. Hiljem lugesin, et loodusrahvad (saamid näiteks) peavadki seeni kasvajate soodustajateks.

Anonüümne ütles ...

Mare, palun pane see seeneseljanka põhja retsept ka siis, hakkas huvi pakkuma :)
Hille

Mariihen ütles ...

Seeneseljanka

2 kg seeni
0,5 kg porgandeid
0,5 kg sibulaid
1 kg tomateid
õli
soola
pipart
äädikat

Seened hakkida, porgandid riivida, sibulad ja tomatid tükeldada.
Porgand ja sibul kuumutada õlis, lisada seened. Hautada a 0,5 tundi. Lisada tomatid ja keeta veel 0,5 tundi. Keemise lõpul lisada äädikas. Segu kuumalt purki, kaanetada õhukindlalt.

Suppi keetes lisad kartulid ja mingi liha ning ongi kiiresti valmiv toit olemas.

Huvitaval kombel on seda heal meelel söönud ka mu poisid, kes ometi raudselt väidavad, et nemad seeni ei söö.

Anonüümne ütles ...

Suured tänud :)