pühapäev, 26. juuni 2011

Villapesu

Eesmärk pühitseb abinõu. Nii ka nüüd. Oli vaja aiatööst parkunud käed puhtaks saada. Käsitsi ju linu ja käterätte enam ei pese.
Siis tuli meelde, et tädi käest saime suure kotitäie lambavilla.
Paningi sutsuke villa kausitäie sooja veega likku. Iiiiuuuuu! Küll oli kole töö! Kuiva villa puhul ei saanud arugi, aga kui juba veidi ligunenud oli, siis ilmusid heinapebred ja iiiuuu- muudki head-paremat sinna villa külge.

Igal juhul täna rohkem ei pese! Käed sain küll puhtaks, aga nüüd kulub jällegist palju lõhnaseepi :)

Terve suur hulk villa on veel pakkumisel. Tädi kurtis, et teha pole sellega midagi - pane või tuli otsa. Vot siis! Ja ma ei mäleta, kas ja kus on meil kraasid. Ning kraasidest pole tegelikult ju ka suurt tolku, kui kedrata ei oska... Nokk kinni, saba lahti.
Igal juhul suve jooksul tahan ma selle villalasti ikka ära pesta küll. Saagu sellest siis hiljem, mis tast saab. Iial ei või teada, millal mõni väärt idee inimest võib tabada :)

3 kommentaari:

Köögikata ütles ...

No ma ei oma küll absoluutselt mingeid villaga seotud teadmisi, aga kui vill ja kraasid on, kas siis viltimisega ei anna midagi ilusat ja sooja luua?

Mariihen ütles ...

Ilmselt õpilastega millaski maikuu lõpus saaks viltimise õuetunni teha. Ise ma sellise asja jaoks aega ei näe ja ega midagi asjalikku teha ei oskagi.
Küllap jääb päkapikkude või muu säärase täitematerjaliks.

Tii ütles ...

Ka praegu on (vist) veel olemas villavahetuspunkte, kus peatud ja nopitud villa vastu ehtsat lambavillast lõnga saab. Otsi villavahetus. Vanasti sai ka kampsuneid vahetuseks soovi korral. Vill tuleb pesta leige veega (seepi või mingit villa sampooni võib ka panna). Pestud vill pannakse kuivama lina või plastikaadi peale - ilusa ilmaga võib ka õue hoovi peale laotada. Siis algab villa lahti noppimine. Selle viimase töö käigus kukuvad purud kenasti välja. Pesemise ajal pole veekausist mõtet takjaid taga ajada. Kui lõnga ei taha, siis võib ju teha villatekke või patju. Väga mõnusad on!