laupäev, 12. märts 2011

Laupäeva, 12. märtsi tegemised

Pikeerisin tomatitaimi, tegin paar lilleseemnete külvi - siis sai aga muld otsa.

Eile tegin Liilia retseptikogust leitud Brita-torti. Oh sa juttas! No oli see vast maitsev tort!
Täna küpsetasin teist korda tavalist saia. Algselt oli plaan õppida leiba küpsetama, aga siis leidsin saia tegemise õpetuse ning valisin hakatuseks selle.

1 suur (röstsaia mõõtu) sai:

450 g nisujahu
1 tl soola
1 pakk kuivpärmi
3 dl sooja vett

0,5 dl õli
1 spl vedelat mett
1 muna


Sega jahu, kuivpärm ja sool. Sega mõõtekannus soe vesi, õli, mesi ja enamus lahtiklopitud munast (jäta veidi muna määrimiseks). Kalla kuivainete hulka ning sega ja sõtku ühtlaseks.
Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kaetult umbes 30 minutit kerkida.
Sõtku tainas kergelt läbi, vormi piklikuks pätsiks ning tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm piklikusse leivavormi. Lase veel kaetult 30 minutit kerkida.
Pintselda saiapäts pealt ülejäänud munaga ning küpseta 200-kraadise ahju allosas 30-35 minutit, kuni sai on kenasti kerkinud ja pealt kuldne.
Lase rätiku all jahtuda.


Ma tegin kolm saia (kolm vormi mahuvad täpselt elektripliidi küpsetusplaadile).
Kuivpärmist ei tea ma midagi. Kolme saia jaoks kulus 1 presspärm (see suurem).
Mee asemel panin õige veidike suhkrut.

Esimesel korral tundus väga võõrana pärmitaigna tegemine veega. Lisasin siis sortsukese piima ka (noh, kasvõi "lõhnaks" või nii). Täna tegin puhtalt veega, nagu retsept ette nägi.
Kas nüüd sellest või millest iganes, aga tänane saiategu õnnestus paremini ses mõttes, et sai on paremini lõigatav. Esimesel korral oli sai nii õhu-õhuline, et olime lõikamisega püstihädas.

Aga see sai on ikka hää küll!
Järgmiseks tahaks ikkagi katsetada leivateoga ka. Siin on aga suurimaks takistuseks-probleemisks juuretis... Kust seda saada? Kuidas seda teha? Kui saaks ise juuretist teha, oleks järgnev leivategu vaid ettevõtmise asi.
Aga varem või hiljem selle tembu ära teen küll!

7 kommentaari:

elfriide tramm ütles ...

juuretist saab ise teha, kas hapupiimast, petist, keefirist v naturaalsest õunamahlast. olen korduvalt teinud, katsun homme täpseõpetuse üles otsda, täna enam ei jaksa. ja müüakse teist ka.

iirisesõber ütles ...

Juuretis
3 kääru rukkileiba
1 klaas keefiri (Helluse om parem)
pudista rukkileib keefiris ja jäta sooja kohta ööpäevaks hapnama-kata nõu rätiga,umbses olla ei tohi.
Ongi juuretis valmis.
Siis lisa vesi rukkijahu,sool suhkur ja sõtku taignaks.Pane vormi ja jäta sooja kohta kerkima 2-3 tundi-Siis ahju. 0,5 l veega saab ühe leivapätsi,muu käib mul tunde järgi Enne võta ikka uus juuretis järgmiseks korraks ära ja pane külmkappi.
Esimene kord võib-olla ei kerki nii hästi,aga iga korraga saab juuretis jõudu juurde ja läheb paremaks. Minul 3 leivateol kerkis alles ideaalselt.Head proovimist!

iirisesõber ütles ...

leidsin http://koduleivad.ee/video/
Ehk saad siit ka midagi kasulikku

Mariihen ütles ...

Aitäh!

Kui paks peaks olema üks korralik leivataigen? Ma nimelt olen selline umbes-täpselt mõõtühikute kasutaja.

Tobe küsimus, aga siiski: Kas teiseks ja kolmandaks leivateoks kasutan siis ikka seda esimeseks korraks tehtud juuretist? "Hulluks" ei lähe kätte?

iirisesõber ütles ...

Tainas peab olema paksem kui saiatainas.Mida rohkem sõtkud seda õhulisem saab Jaa ,juuretis on alati enne vaja ära võtta.
Nüüd see juuretis,mis sai pane pool karpi järgmiseks korraks.Järgmine leivaiegu:
Võta juuretis lisa 0,5 l sooja vett ja rukkijahu,nii te tekiks hapukoore taolime mass,Pane uuesti hapnema ööseks sooja kohta räti alla.Hommikul VÕTA SELLEST UUS JUURETIS 3-4 spl ja pane karbiga külmkappi järgmiseks korraks.See juuretis uueneb iga kord nii.
Edasi lisa sool.suhkur(mina kasutan pruuni suhkrut) seemned kui tahad ja siis rukkijahu.sõtkud suht paksema taigna ja siis vormi kerkima.Kui kerkind siis ahju.Algul tahab kuumemat ja siis madalamas temperatuuris küpseda.Mina teen ahjus,ei oska temp kraade öelda.
Sai vist keeruliselt,aga tegelikult on lihtne.Ära ehmata,kui esimene leib ei kerki eriti,juuretis on nõrk veel.Kuskil 3 leivategu on juuretis korralik.

Mariihen ütles ...

Kibelen juba leibe tegema!
Uurin järgi, kas mu endisest kolleegist taluperenaine kasvatab äkki rukist. Kui talust ei saa, siis pidavat Veski-Mati jahud ka head olema.

Kaja ütles ...

Minule näiteks meeldib Kalewi rukkijahu rohkem. Kui teha elektriahjus...siis mina annan 20 esimest minutit 250 kraadi ja siis alandan 180 peale ja küpsetan selle kuumusega lõpuni. Kokku kusagil 1 tund- 1.15. Sõltub ahjust ja vormi suurusest.
Kui tahad valmisjuuretist, siis minu käest võib saada:)