neljapäev, 10. märts 2011

Ära karda talve,...

....karda talve poega.
Ja õige ta on. Tulebki karta.

Juba eile kulges autoga sõitmine väga vaheldusrikkal teel. Kohati oli asfalt kuiv, kohati olid ääretud-põhjatud veeväljad (lumevallid ei lase sulavetel ära voolata), kohati tuli sõita/"ujuda" jäärajal..... ja mis kõikse koledam - ei tea kust, aga ühel hetkel oli auto nina ees suur ja kõrge tuisuvaal. Joonelt üle sõidutee.
Ja õhtul ning öösel ulgus õues selline torm, et aeg-ajalt käisin ukse peal vaatamas, kui suured on tormikahjud. Vahtrapuud ju sellised suht rabedad.

Noh ja hommikul hakkas action jälle otsast peale. Meite külatee oli absoluutselt perfektses korras, kuni Oruni samuti, aga vot siis hakkas peale... Oru 1km ja Sepiku vahe oli nii hullusti täis tuisanud, et tea, kas talvel sellist nalja üldse juhtusin nägema. Kõige hullem oli prügimäe teeots, kus sõitmiseks oli üks jäljerida, renni laiuseks napp auto laius ja nii me siis kulgesime. Vastu sõita soovija ootas, kuni teisel renn läbitud ja läks siis ise.

Veidi enne Äksi peale keeramist nägin tee peal üsna uue näoga autot, mis miskipärast oli leidnud, et üsna asjakohane oleks vahelduse mõttes rattad taeva poole keerata. Seisis teine seal risti üle tee, katus lõsakil-loppis auto raskuse all. Kõik autod möödusid sellest õnnetust väga aeglaselt, et näha, kas abi vajatakse. Õnneks oli juhil õnnestunud end mingil moel küljeaknast välja vinnata. Tellis parajasti abiväge kohale.

Töölt tulles oli rohkem aega vaadata, mis siis õigupoolest oli juhtunud. Too auto oli kõrget lumevalli mitu korda ramminud ja alles siis selili keeranud ning vakka jäänud. Ja ilmselt nägin ära ka põhjuse - üks ratas sõitis puhtal asfaldil, teine ratas "ujus" pehmes lumeplödis. Kui nüüd lisada neile oludele paras annus üleliigset kiirust, siis nii ta läks...
Muidugi olid koju sõitmise ajaks teed korralikult lahti lükatud.

Pärastlõunal ilm päikeseline, tuul suht tugev, õhutemperatuur +4 kraadi. Kevad - ta tuleb siiski.
... Aga kuhu see lume sulamisest tekkiv vesi ära paigutatakse???

1 kommentaar:

Hiline ütles ...

Täna seda kevadet kuskil - õu pea paarikümne sm paksust kleetuvat valget ollust täis sadanud :( ja meie tänaseks planeeritud "mehed metsa ja naised ka" jääb ära.