kolmapäev, 3. november 2010

Pisuke nokitsemine säästuajal

Tee ise vanadest ajalehtedest korv
Asju, mis vajaksid lihtsat hoiupaika, on kodus ilmselt kõigil. Vanapaberist punutud korv sobib nii puhastustarvete kui ka nõelumist ootavate sokkide tarbeks ning isegi koogikese või marjade külakostiks viimiseks. Suureks plussiks on see, et kui korv aja möödudes väsib, saab seda kasutada ahjus tule süütamiseks. Ei mingeid jääke, mis loodust koormaks!
Vanapaberist korvi valmistamiseks läheb vaja vanu ajalehti, kääre, liimi või klammerdajat, kaunistuseks näiteks krepp-paberit ja paela ning tibake aega ja kannatust.
Lõika vanast ajalehest ribad. Ribade laius vali vastavalt oma soovile, kuid arvesta, et iga riba tuleks voltida pikkupidi vähemalt kolmeks, et korv tugevam jääks. Mida peenemad ja paksemad ribad teha, seda tugevam korv tuleb. Kui soovid suuremat korvi lõika ribad välja ajalehe pikemast küljest, kui väiksemat korvi, siis ajalehe lühemast küljest. Suurema korvi ühe laiema riba tegemiseks võib kasutada ka tervet lehte ilma lõikamata. Väiksemale korvile kulub ligikaudu 20 riba.
Kui ribad on valmis, alusta korvi põhja punumist. Selle protsessi suund on keskelt väljapoole. Töö juures on kindlasti abiks liim või klammerdaja, millega saab liikuma kippuvaid ribasid üksteise külge kinnitada. Punu ribadest endale sobiva suurusega korvi põhi.
Kui korvi põhja suurus on sobilik, murra ribade lahtised otsad 90-kraadise nurga all üles. Võta uus leheriba ning alusta korvi külgede punumist. Esimese ribaga oleks mõistlik alustada pigem külje keskelt kui nurgast. Põimi edasi ikka üks riba pealt ja teine alt. Siingi on abiks klammerdaja või liim. Kui riba saab otsa, võid seda julgelt liimi abil uue ribaga jätkata. Kui rea lõpus jääb riba üle, siis lõika üleliigne osa ära ning kinnita serv taas liimi või klammerdajaga.
Kui korv on saavutanud sobiva kõrguse, siis tuleks serva tugevdamiseks vertikaalsete ribade otsad tagasi murda ning kinni kleepida. Et ülevalt äär tuleks tugevam, võib viimase riba punuda teist korda üle. Nii saab ka ära peita otsad, mis vertikaalsetest ribadest üle jäid.
Lõpetuseks võib igaüks kaunistada korvi vastavalt oma maitsele – lisada näiteks ülemisele servale krepppaberit, paela või siis põimida värvilist paela ettevaatlikult mõne alumise rea vahele.
Aega võiks algaja korvi punumiseks varuda tunni jagu, vilunum punuja saab hakkama kiiremini.
Link pildigaleriile.
Allikas: Kultuurirosin

4 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Väärt idee! Mul tuli kohe üks hea, lausa 10 pukti väärt mõte, kuhu neid kinkimiseks teha.
Muide, siinkohal küsin, kas teie rahvas (ja Sina) ka Õpetajate Teatrifestivalil osaleb? Meil on jälle minek ees ja repliikide tuupimine käib. ;o)

Mariihen ütles ...

Õpetajate teatrifestivalist pole mitte kuulnudki!!!!!

Köögikata ütles ...

http://www.maagymnaasium.ee/index.php?page=164&article_id=2062&action=article

13. kord juba. Ma ei mäletagi hetkel, palju meie seal käinud oleme, aga oma 7 korda vist küll juba. Megalahe üritus, soovitan soojalt. Kui tänavu enam ei jõua, siis ehk järgmisel aastal!

Köögikata ütles ...

http://www.maagymnaasium.ee/index.php?page=216

sellel lingil on uuendatud info, kus ka meie registreeritute nimekirjas. :o)
Selle ürituse suureks puuduseks on vast, et neil ei ole oma korralikku kodulehekülge. Nopi infot siit-sealt kokku. Kes otsida ei tea, see ei leiagi.