reede, 16. juuli 2010

Pärast vihma paistab päike

Vihmast oli kasu. Tõsiselt. Vähe teda meite kandis küll sadas, aga elu on nüüd hoopis teisem. Öösel olid kõik ülemise korruse aknad lahti, nagu see juba pikemat aega kombeks ja ülla-ülla, seekord oli hingamiseks õhku. Küll oli mõnus tunne!
Tänane hommik on jälle päikeseline ja teps mitte jahedam. Hingamiseks sobivat õhku on vaid rohkem.

Eilne päev möödus vanu kudumeid harutades. Midagi hakkab juba ka uueks kudumiks muunduma, aga aeglaselt ja erilise innuta see tegevus niisuguses kuumuses edenes.

Kontrollisin, kui sügavale mullas niiskust jätkub. Vähe. Vaid kuskil paar sentimeetrit. Selle kõrbe kastmisele oleks ikka märksa pikemat vihmasadu vaja.

Vaatasin järjekordselt üle marjapõõsad. Seis on üsna niru. Kaua kestnud põud on marjade suurusele ja mahlakusele laastavalt mõjunud. Ilmselt ei tule sel suvel suuremat sorti hoidiste tegemist. Sohu murakale ka eriti ei kipu - parme on oma aiaski liiga palju, mis siis veel soost rääkida. Parmudest hullem elukas saab aga olla vaid rästik.

Vanaema sünnipäev möödus perekeskselt. Küllap järgmisel aastal teeme suurema peo, kui kaheksakümnes aastaring täitub.

Juba mõnda aega on peas tiksunud plaan kodust leivakalja teha, aga .... kord ununeb ostmata leib, kord pärm. Täna Kiili sõites korrutasin kogu tee, mida tingimata vaja osta. Kali "käib" ja juba praegu on tal kena mekk man. Homme on see juba ülimalt hea suvine rüübe.

Kell hakkab kaheksa saama, aga ei vihma ega äikest pole täna meite kanti sattunud. Õhk on aga eilsega võrreldes tunduvalt jahedam. Noh, kui 24-kraadist temperatuuri on ikka sünnis jahedaks pidada. Igal juhul jõkke ma täna ei kippunud, kuigi mehed kiitsid vett suppsoojaks.

Tänasega sai läbi järjekordne nädal mu lemmiksaatest "Õhtusöök viiele". Väga raske seltskond juhtus kokku. Tänase magustoidu tahan kindlasti järgi proovida. Niimoodi pole ma kama küll kunagi teinud, kus komponentideks vahukoor, maitsestamata jogurt ja kamajahu. Arvata võib, et säärane magustoit on tõeliselt hea!

5 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Sama siin, lõin ka eile labida korra maasse, 2-3 cm niiskust, allpool purukuiv.

Nodsu ütles ...

Meid on viimastel päevadel vihmast ilma jäetud, küll läheb vasakult mööda, küll vajub ära paremale... ainult paar tilka tuli ja oligi kogu moos :( Välku ja kärtsu-mürtsu oli aga ümbruses küllaga.

Kadakas ütles ...

Palun räägi, kuidas see kaljategu käib? Mul pole pähegi tulnud, et seda kodus saaks teha.

Mariihen ütles ...

Kaljapulber on müügil, aga ma pole sellega kunagi proovinud teha. Mina ostan kõige tumedama leiva (üks vormileib on peaaegu must).
Teen nii: 10-liitrisesse ämbrisse panen 2 viilutatud leiba sooja vee sisse likku. Kui leib on pudiks lagunenud, kurnan läbi tiheda sõela teise ämbrisse. Lisan suhkruga lahti hõõrutud pärmi (mina panen selle suurema pärmipaki), veel suhkrut maitse järgi. Segan ja jätan rätiku all käima. Hoiatus: suure pärmipulga puhul tuleb kaljale üsna kerge "trukk" sisse.
Kui paras "kangus" käes, villin kalja plastpudelitesse ja panen külmkappi. Kui jätad pikemaks ajaks ämbrisse, saad õlle :)
PS! Kali tuleb üsna hele. Kui soovid tumedamat kalja, tuleks leib kõigepealt praeahjus "kõrvetada".

Kadakas ütles ...

Oi aitäh! Võtame plaani.