kolmapäev, 21. juuli 2010

Kolmapäevased tegemised

Taevas pilvitu, temperatuur hommikul kell pool kuus juba 18 kraadi. Keskpäeval 26 kraadi.

Tänased tegemised:

  • Mustsõstramoos keedetud.
  • Mustsõstrakook hommikukohvi kõrvale (biskviittaigen, marjad, peale veidi kaneeli).
  • Harkjalapeenar korrastatud. Uus peenar ja muld selles oli natuke vajunud. Tassisin mulda juurde. vaatasin, kuidas mutt maad tõngus. Suure kuhila tegi, aga muld oli juba maa seest tulles kuiv. Täiesti kuiv!
  • Korjasin raudrohu õisikuid. Raudrohuta ei söanda talvele vastu minna.
  • Lillepeenarde rohimine. 24-st ühikust 17 on tehtud. Nüüd, mil väikse pargi puud Imepeenrale varju annavad, sain seal rohimisega alustada. Olen väga-väga rahul mutiga kahasse tehtud mullatööde tulemusega. Imepeenra sektorites on muld pehme, isegi umbrohtusid kasvab tunduvalt vähem kui varem. Ei domineerigi enam paiseleht ja mingi osi. Nüüd on tulnud maltsad, aga need on hästi üksikud ja hästi väikesed. Väga hästi on võrsunud alpi aster. Täiesti uskumatu kohe! Praegu on üksik puhmake juba nii suur, kui oli see puhmas, mille suve alguses osadeks jaotasin! Järgmisel suvel on see osa peenrast juba väga ilus!

Olen hakanud mõtlema, et mul on hulgaliselt uusi püsikuid vaja. Selliseid, mis õitseksid suve teises pooles. Mis need olla võiksid, mille peale panustada? OK! OK! Roosid! Nendega saab vaikselt, külg ees hiilides hakatust tehtud. Aga sellised "tavalised" püsikud?

Mõni aeg tagasi lugesin Maalehest lillede kohta, mis õitsevad kaua ja rikkalikult. Panin vastava postituse oma ajaveebi ka. Arvan, et sellest nimistust tuleks aed-kivikilbik maha võtta. Pole ta nii väga pikka aega õitseja midagi. Eile kitkusin nad peenrast välja.

Üks tähelepanek suvest ja puhkusest: minu suvi kulgeb tsükliliselt. Pea terve juunikuu on kiire-kiire, kuna pingeline aeg õppeaasta lõpus ei ole jätnud piisavalt aega aiale pühendumiseks. Juulikuu on puhkamise ja lebotamise aeg (ega muud suurt teha saagi sel aasta kuumimal kuul), augustis algab jälle kiire-kiire. On ju vaja hoidised teha, aias ümberkorraldusi alustada, uueks õppeaastaks valmistuda. Ja nii ta läheb, see aasta ilusaim aeg.

9 kommentaari:

Monika ütles ...

Floksid?
Päevakübarad?

Mariihen ütles ...

Päevakübarad on mul olnud. Need kollased.Kasvasid kõrgeks ja lamandusid koledal kombel. Aga üldiselt on and väga tänuväärsed taimed.

deia ütles ...

Esimese hooga hüppavad pähe: liiliad; päevaliiliad(erinevad sordid õitsevad erinevatel aegadel - mõni kuni sept lõpuni); siilikübarad; hostad; kuldvits; monarda; floksid; põõsastest maranad - panevad külmadeni; hortensiad jne
päris hilja sügisel õitsevad veel sügisastrid - uhh rohkem ei tule selle palavaga meelde.
Aga on olemas Iluaianduse käsiraamat - seal igasugused erinevad nimekirjad välja toodud nii õitsemise aja kui ka kasvukoha järgi. Raamatukogudes peaks ta täitsa olemas olema

Kadakas ütles ...

Lisaks ügisheleenium, osad kobarpead, lursslill, kukeharjad (nt. Herbstfreude)...

Mariihen ütles ...

See Herbstfreude mul kukeharjadest ainsana on. Mõnuleb Imepeenras. Aga mis lill see sinine on? Mingi salvei? Mitmes aiablogis olen selle taime pilte näinud.

Köögikata ütles ...

Tradeskantsia on ka ilus. Jumikas on mul ka teisele ringile läinud vahel.
Aga mis sinist lille Sa mõtled? Hiidiisopit?

Mariihen ütles ...

Ma ei tea, mis selle lille nimi on. Selline keskmiselt kõrge, moodustab puhma, õisik on piklik.

Kadakas ütles ...

Metssalveid äkki pead silmas

Mariihen ütles ...

Metssalvei vist oli jah! Aitäh!