esmaspäev, 26. juuli 2010

Hommikune äike

Varahommikul äratas õuest kostev pidev tume müdin. Just nimelt pidev ja see tekitas veidi kõhedust. Aknast välja vaadates oli näha, et suur äikesepilv on täpselt meie kohale tulemas. Küll oli tume pilv! Mulle meeldib saabuvat äikesepilve õues jälgida. Sellist vaatepilti, mis täna avanes, ma küll varem näinud ei ole. Mu mees samuti ei mäleta sellist näinud olevat, kuigi on tegelenud loodusvaatlustega pea terve ome teadliku elu. Pilve piirid olid väga selgelt näha - selle ees oli hele triip, mis kaarjalt üle taevalaotuse kooldus ning väga selgepiiriliselt eristus tume pilvemassiiv.
Teravat ja tugevat kõminat ei olnud. Arvatavasti oli pilv tunduvalt kõrgem, kui tavaliselt ning meenutas seega väikest troopilise äikese pilve. Tavaliselt meie laiuskraadil äikesepilve kõrgus ulatub umbes 10 km peale, seekordne võis isegi oma 15 km olla.

Tegime oodatavaks metsikuks äikesetormiks põhjalikke ettevalmistusi. Seejärel läksime õue loodusnähtust nautima.
Äike osutus oodatust märksa tagasihoidlikumaks ning liikus meist üle suhteliselt kiiresti. Ilmakaart näitas, et see pilv oli oma möllamised ära möllanud Türi kandis, kus oli sadanud ka 13mm vihma. Kas meil vihma tuli? Noh, natuke justkui tibas. Just nimelt tibas, mitte ei sadanud.

3 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Minu äratuskell alustas koos suure äikesekärgatusega. Kuidas ta tuli, seda seega ei näinud. aga paukus siin pikalt ja sadas ka korralikult (no ma ju viisin öösel pesud nöörile ja kastsin peenrad ära :oP)

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

See on parim nipp vihma esile kutsumiseks. Lokkide pähe keeramine aitab ka.

Nodsu ütles ...

Kella kuue paiku oli meil siin ka pidevat kõuekõminat pea poole tunni jooksul, viimaks käis äike ikka siit ka üle, küll suhteliselt kiirelt ja lühidalt, kuid korraliku padu tõi endaga ikka kaasa. Kastmise eest oli teist küll vähevõitu aga eks taimedele ergutavalt mõjus ikka :).