pühapäev, 23. mai 2010

Tore oli, aga otsa saab

Kopeersin selle karmi tõde kuulutava artikli siia:

Loodus kinkis tänavu suvisteks (nelipühad 23.-25. mai) meile imelised kesksuve soojaga ilmad. Lepituseks pika talve ja jahedana veninud kevade eest tõid lõunatuuled mai esimeses pooles sooja õhku kuni põhjalaiusteni välja, Läämemeremaad on selle päikeselise õhumassi võimu all juba ligi kaks nädalat.

Pühapäeval ilm jaheneb ja sajab vihma. Looduse areng on hüpanud kiirelt juuni alguse aega, mets lehtis mõne päevaga, toomingad, pihlakad, sirelid õitsevad korraga; lilleõite aeg on nii varastel kui hilistel liikidel.

Taimede kasvukiirus püstitab rekordeid: suviviljaorased tärkasid kohati vähem kui nädalaga.

Talvega säilinud taliraps on ammu õites, heinakasv on hoo sisse saanud, pesitsevate lindude toidulaud putukate poolest rikkalik.

Suviselt soojad ilmad kestavad veel nädalavahetuse, siis on arvata Skandinaavialt jaheda õhumassi laienemist ka üle Läänemeremaade. Päevased õhutemperaturid langevad ligi kümne kraadi võrra varasemast allapoole.

Tähelepanuks aiapidajatele: öösel püsib sooja veel üle pluss viie kraadi, kuid selge taeva korral võib paikkonniti halla (temperatuur null kraadi lähedal) teha või tekitada maapinnale külma udu ja kastet.

Nädala esimeses pooles on äikese ja hoovihma võimalus, hiljem üldise jahenemise järel seisab ilm kuivapoolne, sest tulemas on täiskuuaeg.

Puhkajad, hoiduge külmetamast. Paraku jõuab hammustavate putukate hulk kiusama neidki, kes peavad jutte tänavusest sääskede ja kihulaste rohkusest naljaks. Tõehetk saab olema valus.

Artikkel asub siin.

Kommentaare ei ole: