pühapäev, 16. mai 2010

Pühapäevastest tegemistest

Eile õhtul enne südaööd koera õue lastes oli üllatus suur : sajab! Ja kohe suure pladinaga sajab!
Ega`s midagi, kui sajab, siis tulebki parem uni ja meie savikänkrast maa, mis kuivades muutub betoonilaadseks olluseks, vajabki aeg-ajalt niisutamist, et sellest iga sentimeeter sõrmede vahel läbi pudistada.

Varahommik oli meeldivalt soe, aga hullult niiske. Kui oleks baromeeter, küllap see näitaks õhuniiskuseks tervelt 100 %!

Kaevamine on täna tänu öisele sajule tõesti palju edukam! Aga küll on vaev selles niiskes õhus rassida! Ühel hetkel siputas üks õhuke pilvehakatis paar piiska vihma ka alla. Piisad kukkusid seljale ja tegid enam-vähem sama häält, nagu kerisele vett visates kuulda võib :)

Õhk on täis linnulaulu, mesilaste suminat, vahtraõite ja kaskede lõhna.
Kummaline on see kevad oma tulemistega. Ühel ja samal ajal õitsevad nurmenukud, varsakabjad, võililled, kullerkupud, vahtrad ja toomingad.

Äikesefront liikus idast kagusse, sealt lõunasse ning siis meie kohale. Vot see oli äike! Välgusähvatuse järel raksatas kõu pea koheselt. Kui piksepilv enam otse meie kohal polnud ning pilvesaba meile vaid tugevat vihma jagas, paotasin ust - oi, kui jahedaks oli läinud. Aga poole tunni jooksul tuli leitsak tagasi ning hullemana kui enne. Ning taas on ida pool podinat kuulda. Ju millalgi õhtul jõuab meie kohale teinegi äikesepilv.

Aiamaal on seis vesine - peenravahedes läigib vesi, muld on pigem muda kui muld. Pidi see vihm siis nii keset päeva tulema!

Kollaseid võilillevälju vaadates tahaks kangesti veidike võilillemett keeta, aga ajanappus seab omad piirid.

VÕILILLEMESI:
250-300 võililleõit
3/4 l vett
1 kg suhkrut
0,5 tl sidrunhapet
Õied koos roheliste tupsudega pane keedupotti, vala vesi peale ning keeda 20 minutit.
Seejärel kurna vedelik läbi tiheda sõela, lisa suhkur ja sidrunhape.
Keeda hästi tasasel tulel. NB! Kaaneta nõus!
Sega hästi sageli, et mitte öelda "pidevalt".
Keetmise aeg: 1 h

3 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Palju õnne Potsule!
Meil õnneks tuli ka just äike ja hakkas sadama. Kõik oligi juba tuhkkuiv ja ma just eile ja tibake täna istutasin ka, saavad kenasti kastetud lisaks kannusortsule. :o)

Mariihen ütles ...

Lugesin Sinu tegemistest kooli juures. See aed peab ikka väga ilus ja stiilne olema, kui Sina seal toimetad. Kui järgmise aasta MIIM just teatrikuul ei korraldata, siis õnnestub ehk seda aeda nähagi. Edu Sulle!

Köögikata ütles ...

Ohh, ei ole. Ega ma seal midagi suurt ette võtta ei saa (eelarve!) ega jaksa ka. Põhiaur läheb mul ikka palgatööle ju. Selle suure liivase krundiga on häda ju sellegi pärast, et mingit aednikku koolil palgal pole, kes puude alt võsa raiuks jne. sellest ajast, kui koolimajas elnud õpetaja koondati, pole ausalt öelda keegi seal midagi kõpitsenud, sellepärast ka see peenar nii rohtu kasvanud oli. Ma üritan esialgu neile mingi plaani e. tulevikuvisiooni koostada. Ehk siis leitakse ka kedagi, kes midagi korraldaks. Ma ise muidugi natuke proovin ka käsi külge lüüa. Kahju on, et haridusasutustel see eelarve nii napp on, aga küllap tead seda muret isegi.