neljapäev, 31. detsember 2009

(Lumme)uppuja päästmine on uppuja enda asi

No ei jaksanud ma eile õhtul pilkases pimeduses kogu pikka sissesõiduteed lahti rookida.
Varahommikul olime hädas! Oleks mina roolis olnud, siis sinna hange otsa ma jäänud oleksingi. Kuni lumi ära oleks sulanud, ilmselt.
Meil ei ole just kõige madalama põhjaga auto, aga lund lükkas ikkagi enda ees kui sahaga.
Keldri juures algas jama. Edasi saime liikuda ikka meeterhaaval. Ikka nii: natuke edasi, kuni takistus nii suur, et auto kinni jäi. Siis tagurdada ja uuesti meetrike edasi rammida. Auto lükkamisest siiski pääsesin. Ei aita siin kolkas miski muu - tuleb aga jälle üks lumelabidatest autosse panna. Ja oi, küll oli kange tahtmine valda helistada ja küsida, kas neil seal korda on või pole üldse.
Eelmisel talvel sõitis lumesahaga traktor 1 (loe: ühe) korra meie sissesõiduteed mööda alla.
Aga mis kasu sellest helistamisest olekski! Ma isegi ei teaks, kellele sel puhul helistada tuleks. Ja karedetavasti oleks ka vastus ette teada. Noh, et küll tullakse, kui sinnakanti jõutakse ehk teisisõnu: uppuja päästmine on uppuja enda asi. Talvises versioonis toimub uppumine lumme.

Head vana aasta lõppu, talvevihkajatest Eestimaa külaelanikud!


Ja veel paar pilti tegelikult muinasjutuliselt ilusast talvest täna, 31. detsembril. Niisugust kena lumist maastikku ei kohta just sageli. Preagu on kell 14.20 ja aknast välja vaadates tuleb tõdeda, et jälle sajab. Sajab sellist rahulikku külma-ilma-lund. Ja kasvuhoone katuseviilu taga on veel ka päikese kuma näha. Ilus ilm!


Kui nüüd tõsiselt mõelda oma piltide üle, siis ilmneb, et mul on kaks lemmikkohta, kus pildistatud saab. Üks koht on välisukse ees trepil ja teine on jõe ääres tammi kõrval. Aga nii ongi hea võrrelda maastiku muutumist aastaaegade lõikes.

kolmapäev, 30. detsember 2009

Sajab, sajab lund

Õhtupimeduses oli näha tee peal traktoritulesid. Ju siis lükatakse lund. Seda oli liiast loota, et sissesõiduteele ka keeratakse. Nii läksingi tee otsa lahti lükkama. Kui nüüd lumesadu ööseks lakkaks, siis oleks lootust hommikul autoga välja pääseda. Kui aga samamoodi edasi sajab, siis on asi natuke komplitseeritum.
Vanem poiss on natuke tõbisevõitu. Teine kergelt tõbine läheb homme varahommikul tööle.
Esmakordselt tähistame uue aasta saabumist 1. jaanuaril. Poistele teen aasta viimaseks päevaks küll ka midagi natuke teistmoodi toitu, aga see pole ikka see. Noh, ongi päev läbi aega telekat vahtida!

Rohelised sokid


Aasta 2009 piltides: jaanuar - juuni

Pildid on järjestatud kuude kaupa ja nii, et iga järgnev pilt on ka kuupäevaliselt hilisem.
JAANUAR
Lumeta külm. Minu lemmikpilt aastast 2009
VEEBRUAR
Üks talve külmem periood.

Päike loojub juba sauna taha.
MÄRTS
Siin algab juba kevade provotseerimine.
Talv näitab hambaid ja ei tunnista end veel lööduks.

APRILL
Algavad kevadised aiatööd. Eemal Kivikõrbes on veel lund.
Loodus ärkab.
Talv näitab nurkaaetuna ikka veel hambaid. Kui ta muud ei suuda, siis tuju rikkumisega saab hakkama küll.
Kuu lõpus on esimesed istutustööd tehtud. Lootuses, et öökülmad rõdu kõrgusele ei ulatu.
MAI
Väike peenramaa ja taustaks õunaaed.
Õunapuud laulavad.
JUUNI
Suvi on käes! Aed on uimastavat lõhna täis.

Aasta 2009 piltides: juuli - detsember

Pildid on kuude järjestuses ja iga järgnev pilt on eelmisest kuupäevaliselt hilisem.
JUULI
Esimesed maasikad.
Tomatid hakkavad varsti saaki andma.
Aga vahtras on juba punast tooni.
Uudsekartul on nüüd laual!
AUGUST
Viljapõllud kahisevad tuules.
Looduses valitsevad murtud värvitoonid.
Seeneaeg on käes!
SEPTEMBER
Hobune Hiiumaal, look näha siinmail.
Vahtrale meeldib punane pea aina rohkem. Esialgu salguti.
Linnud sätivad pikale reisile.

OKTOOBER
Sügise peegeldus veepinnal.
Esimesed tugevamad hallaööd on üle maa käinud.
Viimane kaunitar sügiseses pargis.
NOVEMBER
Varjud on nii pikad-pikad.
Esimene lumi.
DETSEMBER
Lumeta väga tugev külm on kaanetanud jõe.
Jõuluks ikkagi tuli lumi maha.
Selline ta siis oli, see aasta 2009.

Selle aasta viimane kolmapäev

Lõpuks ometi on lumesadu selline, nagu ta olema peab! Tõeliselt ilus on õues!

teisipäev, 29. detsember 2009

Hapukoorekreem

Tegin magustoiduks hapukoorekreemi.

Vaja läks:
2 pakki 10%-list hapukoort
suhkrut
ühe suure sidruni riivitud koor ja mahl
1 pakk Latplanta želatiini
ümmarguse võidemargariini tops külmutatud vaarikaid (Olgu Maimu tuhandest tänatud!!!)

Kreem magustoidupokaalidesse ja pooleks tunniks külmikusse. Mmmmmm..... küll oli mõnus vahepala!

Träpsu-triibulised sokid

Träpsuline lõng sai otsa. Viimane kerajupike sai kahe soki vahel sentimeetrilise täpsusega ära jagatud. Ülejäänud sokiosad tuli kududa kättejuhtuvast lõngast. Kummikute-kalosside sisse "käravad" küll.

esmaspäev, 28. detsember 2009

Träpsulised sokid

Teine paar träpsulisi sokke on kudumisel. Träpsulõnga vist siiski ei ole piisavalt. Seega tuleb teine paar ikkagi veidi teistsugune.

Selle aasta viimane esmaspäev

Teed on äärmiselt raskelt läbitavad! Ei tea, kas lumekoristustehnikat vallal polegi? Talv ei jää kunagi tulemata. Eelarve ühes lahtris peaks lumekoristuskuludega ka arvestatud olema.
Kuskil on vist isegi selline klausel kirjas, et teed peavad olema avatud iga talu juurde, et vajaduse ilmnedes kiirabi või tuletõrje ligi pääseks. Praegu on liikumine punktist A punkti B igaühe eralõbu ja kaskadöörioskuste proovilepanek.
Potsu armastab õues möllata. Tuppa tulles on tema jalgade küljes suured lumepallid. Küll tal on palju tegemist, et neid palle pikkade karvade seest lahti harutada! Ja küll ta on siis naljakas!

Küll on mõnus olnud see pühade aeg! Ma pole juba viis päeva toidupoes käinud. Mis on üks ütlemata suur ime! Lihapirukate tarvis tehtud hakklihatäidist jäi pirukateost veidi üle. Panin selle sügavkülma ning täna oli väga hea sellest materjalist frikadelle teha! Ja kuidagi ei saa mainimata jätta, milline suur õnn oli see, et tänavu tillipeenral taimed lokkasid. Küll on hea värskelt lõhnavat tillipuru toitude sekka soputada! Kuskil sügavkülma nurgas peaks olema ka hakitud sibulapealseid, aga neid ma pole veel üles leidnud. Kahes suurest jõulukringlist ei saadudki üks-kaks-kolm jagu. Aga sellest polnud midagi - tükike mikrouuni ja välja võtad imepehme kringli - justkui äsja küpsetusplaadilt võetud!

Vaatan igal pööripäevale järgneval päeval õues valitsevat päevavalgust ja sisendan endale, et näe, juba on päev tsipake pikem. Kasvõi poole minuti jagu. Asi seegi! Kes ei hinda piskut, ei oska ka suurest lugu pidada - kõlab vist sedamoodi üks vanarahva tarkusetera.

Üks hea kild on ka kõrvu jäänud: Praegusel raskel ajal on gravitatsioonijõud kõigil suunurgad allapoole venitanud. Kange gravitatsioon siin planeedil Maa :)

pühapäev, 27. detsember 2009

Lumine

Nüüd on juba ka meil tõesti -tõesti lumi maas! Potsu oli päris hädas - iga tema samm oli tegelikult hüpe ühest lumeaugust sukeldumaks järgmisesse lumeauku. Minul olid kummikud lund täis. Sellegipoolest tegime väikese tiiru õue peal, et ajaloo tarvis talletada looduse seis antud ajahetkel.

Vaade vanale pargile.
Veel teinegi vaade vanale pargile.
Valges kasukas okaspuuvorm "lastepargis".
Selline on olukord "jäärindel", kui temperatuur vähegi -10-st kõrgemale tõuseb. Mitte ei püsi see jääkate meie jõe peal!

Kriimu-kräämu sõrmkindad

Täna kell 13.45 läks veidikeseks ajaks enam-vähem selgeks. Päike tuli pilvede tagant välja! Kohe oli selline tunne, et päev ongi juba pikemaks läinud. Nii hele ja rõõmus oli kõik ümberringi! Pea see taliharjapäevgi ei tule! Veel kaks kuud ja siis on juba õhus kevadet tunda!

Lihtsalt teadmiseks




Ajalehest Postimees. Foto autor: Henn Soodla

Tuleva, 2010. aasta puuks on valitud toomingas.
Portaal aiandus.ee vahendab, et ajakirja Eesti Loodus peatoimetaja Toomas Kuke teatel valiti Eesti aasta puuks 2010 toomingas.

Aasta puu võib olla iga eesimaise puudeperekonna esindaja. Valitud puule pööratakse aasta jooksul teistest enam tähelepanu: ajakiri Eesti Loodus avaldab artikleid, viktoriine jne.

Aasta puud on valitud alates 1996. aastast ning idee autor on professor Viktor Masing. Praeguseks on peaaegu kõik kodumaised puuliigid juba aasta puu tiitlit kandnud.

Aasta puudeks on senini olnud:
kadakas (1996),
kuusk (1997),
tamm (1998),
kask (1999),
pihlakas (2000),
mänd (2001),
pärn (2002),
vaher (2003),
lepp (2004),
haab (2005),
paju (2006),
saar (2007),
jugapuu (2008),
sarapuu (2009).

Pühadejärgne pühapäev

Täna oli jälle üle mitme päeva äratus kell pool kuus. Pole midagi teha - keegi peab aga jälle mundri selga ajama ja tööle minema.
Küll oli varahommikul ilus lumesadu! Lehest loeme - siin ja seal hirmsad lumekuhjad; teed läbitamatud; Peterburi kohta öeldi, et see vana linn oleks peaaegu kollapsisse langenud suure lumeuputuse tõttu....
Meil - nojah, mingi õhuke kirme on tõesti maas. Tallinnaga polevat võrreldavgi. Isegi seal on lund märksa rohkem.
Nüüd siis varahommikul mõtlesin, et uuesti üles ärgates on ehk paks lumi maas. Mis ta nüüd paks on, aga kuna sadu oli tuulevaikuses, siis puud on tõesti ilusa lumeteki all. Varsti lähen teen õues paar pildiklõpsu ka.
Muidu on täna plaanis vardaid liigutada.

laupäev, 26. detsember 2009

Teine jõulupüha

Täna hommikul istun kangekaelselt teleka ees ja ootan Rain Kelgu saadet "Sõida maale". Tahaks seda sel telehooajal ESIMEST korda ka vaadata. Alati on midagi muud teha olnud. Kahjuks.

Küpsetasin suure-suure vaagnatäie lihapirukaid. Noh, et jätkuks kohe mitmeks päevaks. Ei jätkunud.....

Kudusin veel teisegi paari pruune sokke.

reede, 25. detsember 2009

Ilm esimesel jõulupühal

HMI veebilehel on "HOIATUS" lausa punasega kirjas! Eestimaa erinevais paigus möllavat suurem või väiksem purgaa. Meie kehitasime päeva ajal sellise jutu peale vaid õlgu...
Õhtul oli vaja üks väike sõit teha. Siis alles selgus, et meie elame kui vanajumala selja taga. Mujal oli selline tuisk, et kohati oli nähtavust vaid auto salongis. Väljaspool autot oli ühtlaselt valge lumemöll. Maja seinad naksuvad ka juba kurjakuulutavalt. Homme ilmselt ei ole pelgalt toas lebotamise päev. Tuleb kogu perega lumelabidatele tööd anda.
Hiljem....
Südaööks on purgaa ka meie õuele jõudnud!

Näputöö esimesel jõulupühal

Tänase teleka ees vedelemise päeva jooksul õnnestus valmis kududa üks sokipaar. Sellise töötempo juures võib küll nälga surra!

Esimene jõulupüha

Meie õueampel on ka kaunistatud! Ilusatest klaasjatest jääpurikatest on saanud omanäoline dekoratsioon.Päev läbi on looduskalendri metsakaameratel silma peal hoitud. Kaamera 2 on väga sea-rohkes piirkonnas. Kaamera 1 alal nägin täna vaid nelja siga. Foto on arvutiekraanilt maha pildistatud. Küll sel hetkel oli palju elajaid söödaplatsil! Arvan, et korraga oli sööma sattunud mitme karja loomad.

Jõululaupäeva pärastlõunal käisime Liiva kalmistul küünlaid süütamas. Siis tekkis mõte minna Kose kiriku asemel hoopis Juuru kirikusse. Mu abikaasa soovis kuulata endise kolleegi ja samas Magnuse klassijuhataja jutlust. Tauno on Tauno. Olgu ta siis koolis või kirikus. Vähemasti ei rääkinud ta sellise kirikuõpetajatele omase paatosega. Oli täiesti tavaline inimene.
Juuru kirikus ma polnud varem sees käinudki. See on ikka tunduvalt väiksem, võrreldes Kose kirikuga. Aga sama külm ja sama pungil täis kirikulisi.
Koju sõites läksime veel ka Tuhala kalmistult läbi. Koju jõudes olid kartulid keenud, praad soe. Poisid said oma ülesannetega kenasti hakkama.

Õhtul vaatasime telekast tavapärast "jõulufilmi" "Visa hing".

Jõulud. Minu jaoks on need pühad valguse pühad. Pühad, kus tähistame valguse võitu pimeduse üle. Päikese tagasi tulemise pühad.
Lapsed tulevad kooli alles 11. jaanuaril. Siis on päev juba õige mitu kukesammukset pikemaks veninud.
2. veebruar on minu jaoks juba aastaid olnud oluliseks tärminiks. Sel päeval on kell viis õhtul veel valge. Miks just see kuupäev? Lihtsalt sellepärast, et tol kuupäeval oli mu laste vana-vanaema sünnipäev. Istusime siis ikka pärast tööpäeva köögis laua taga ja sõime torti. Aknast jälgisime päikese loojumist. Ja panime kella viieks päeva pikkuse märgi maha.

Esimene püha. Sama mõttetu päev, nagu seda on 1. jaanuar. Süüa pole vaja teha, minna pole vaja kuskile. Ei poodi, ei tööle. Tahaks midagi kasulikku teha!!!!
Kütame kaminat ja oleskleme teleri ees. Huvitav, kas seekordne "Jõulutunnel" kogub rohkem annetusi, kui seda eelmisel aastal õnnestus teha? Ei usu! Igal aastal on eelmise aasta summa ületatud. Oletan, et seekord jääb tulemus palju kesisemaks. Ajad on rasked.