neljapäev, 5. november 2009

Puhas ja rahulik elukeskkond vs paekarjäär

Oru Külakeskusesse oli täna õhtul kogunenud üllatavalt palju rahvast - nii umbes 50 hinge. Küllap hirm elukeskkonna kahjustumise või lausa hävimise ees rahva kokku tõi.

Kõrgemalt poolt olid kohal Rein Ratas (keskkonnaministeeriumi kantsler või asekantsler, täpselt ei tea), peakivitoodete tehase arendusdirektor Boris Oks, Kose vallavanem Vello Jõgisoo, Kiili vallavanem Vambo Kaal, mõned riigikogulased, AS Maves tegevjuht Madis Metsur, akadeemik Rein Einasto.

Rahva häält esindasid kõige häälekamalt meie poolt Aivar Pohlak ning Nabala külaseltsi eestvedaja. Minu mees oli õnneks suht vait (kuna välja käidud seisukohad olid olnud väga argumenteeritud ja asjalikud). Ta tundis huvi vaid selle vastu, kas paekaevandajad on arvestanud ka võimaliku läbikukkumisega ning võimalusega, et toda kaevandust üldse ei tulegi. Selgus, et vaatamata keskkonnamõjude uuringutesse suurte rahade matmisele on firma esindajad tõesti arvestanud ka võimaliku kaotusega tolles vägikaikaveos.

Leiti, et tuleb ikkagi otsida alternatiive. Küllap on kuskil olemas ka selliseid paemaardlaid, kus kaevanamine oleks odavam ning kus poleks inimasustust, mida kaevandamine kahjustada võiks. Sellise koha olemasolus julgen küll kahelda!

Aga noh, kuna keskkonnauuringutesse lisati veel mitmeid punkte ning nende täitmine ei ole nii väga kiire, siis - elame veel. Täna-homme meie õue all lõhkamisi toime panema ei hakata. Planeeritava karjääri lähim punkt jääks meie talust ca 1, 5 km kaugusele. Tegelikult ohtlikult lähedale!

Kommentaare ei ole: