reede, 28. august 2009

Mis jalutuskäigul silma jäi

Õhtu on mõnusalt soe ja vaatamata koledasti valutavale põlvele läksin ikkagi aeda ja parki jalutama. Saadud piltidest tegin üle tüki aja sissekande ka oma looduse blogisse.
Suvel uude kohta istutatud kaunis kukehari on erakordselt värvirõõmus tänavu. Ju talle tema uus kasvukoht siis meeldib!
Kui eelmine kord parki sai niidetud, mõtlesime, et ju see on sel suvel viimane kord. Aga ole sa lahke! Rohi ja lepavõsa kasvab lausa silmnähtava kiirusega. Kui asi niimoodi edasi läheb, tuleb viimati veel pooles septembriski niita.
Aga puud on sügisrüüs.
Viimasel hetkel sai murutraktori terade eest päästetud hulk seeni. Meie oma uuest pargist on võimalik juba seeni saada!
Olid veel ka sellised seened. Alt erekollased ja kangesti puraviku moodi, aga ma ei julgenud neid korjata. Kui ikka täpselt ei tunne, siis minu pärast kasvagu omaks rõõmuks edasi.
Aga kaseriisikaid ikka natuke sain! Mulle need seened meeldivad: kahvaturoosa kübar veidi tumedamate roosade ringidega. Seenekübara serv on ilus narmaline. Sellest pole midagi, et neid seeni tuleb kaks korda kupatada.
Lugesin ühest aiablogist, et siilikübara/punase päevakübara õied lõigatakse ära ja neil on teatavaid raviomadusi.
Sellega seoses on mul palve aiablogijatele. Kui keegi juhtub lugema, siis palun natuke juhendamist. Mis nende õitega teha tuleb? Kas ma pean minema poodi viina ostma? Ja milleks seda tõmmist siis pruugitakse?

2 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Kui need pole needsamad kuldpuravikud, millest Muhedik oma blogis kirjutab, siis mingid puraviku-tatikalised on nad igal juhul ja need on kõik söödavad. Vaid üks hallikaspruun puravik (mitte libeda pinnaga, vaid kivipuraviku tüüpi) on sapipuravik, aga selle saab lihtsalt selgeks, kui murtud-lõigatud seenejala vastu keeleotsa paned (ei tapa üldse), siis on kohe kibe maitse tunda, teised on täiesti maitsetud.
http://www.postimees.ee/130405/lisad/kodu/162730.php siin päevakübarast

Mariihen ütles ...

Need tundmatud seened ei ole pealt libedad nagu puravikule omane. See ettevaatlikuks tegigi.
Lugesin seda artiklit Postimehest. Aitäh Sulle!