reede, 21. august 2009

Kodused toimetused

Täna varahommikul oli juba üsna jahe, mis tuletas meelde, et öökülmad ei ole augusti lõpupäevil mingi haruldus.

Aedoad on üsna külmakartlikud ja need tuleb koristada enne, kui öökülmad nad endale võtavad. Keetsin prooviks ühe väiksema koguse ja hakkisin keedetud oakaunad kotletitaignasse. Täitsa sobisid!

Nüüd keedan nad kõik ära ja panen tükeldatult sügavkülma (Mida on lihtsam öelda kui teha, sest külmik on täis.)


Ilm on praegu, keset päeva, soe ja täna oli Pontsu vannipäev õues. No mina olin ammu enne Pontsut läbimärg! Küll pesemine ajab kutsika ärevile! Praegu käib toas selline amokijooks, et põrand põrub!

Juba mõnda aega on meil ühes peenras selline imelik taim: kevadel väga külmakartlik, suvi läi hea maius tigudele ja siis kasvatab veel sellised imelikud punased viljad ka külge. Keegi ei tea, mis taim see on ja ämm ei mäleta ka, kes talle selle kunagi on toonud. Huvitav, kas need viljad on lihtsalt ilu pärast või viimati kõlbavad veel süüagi?


Täna õhtul vaatan, kuidas siis õieti selle Võidula mõisakoogi valmistamine käib.

Homme on Kõue valla külade päev. Tahaks vaatama minna, aga... See on külade elanike pidu, mitte külade asutuste töötajate pidu. Aga laat oleks huvitav küll ja Kõue raamatu tahaks ka omale soetada. Ja huvitav-huvitav, kui palju neid esinejaid siis kokku saadakse? Aega mõelda ja otsustada veel on.

4 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Nägin seda taime Irma Tungla aias ja need viljad pidid süüa kõlbama küll, aga vot ei mäleta, mis taim see oli. Aga ära nüüd igaks juhuks kohe sööma hakka, võib-olla ikka ei ole sama taim. Äkki Kadakale tuleb meelde, mis taim see oli, me seal koos käisime paar aastat tagasi.

Mariihen ütles ...

See on üks kummaline taim jah. Vähestes aedades olen seda kohanud ja siis ka ükski perenaine ei oska öelda, kellega tegemist.

Kadakas ütles ...

Irma Tungla aias teda ei mäleta, aga muidu peaks see tegelane olema himaalaja jalgleht - küpsed viljad küll söödavad, aga seemned vilja sees mürgised.

Mariihen ütles ...

Aitäh!
Jälle natuke targem :)