laupäev, 8. august 2009

Harmikad mõisatuuril

Marsruut: Kose - Habaja - ..... Vana-Vigala mõis - Tõstamaa mõis - Pärnu linn - Võidula mõis - .... Habaja - Kose

Vana - Vigala mõis. Selles majas töötab põhikool. Euroopa rahad saadi peale ja käib suur renoveerimine. Aga ajahätta nad jäävad, sest teha on palju ja kooli alguseni ei ole enam kuigi palju aega.

Tädi Salme kohupiima-rabarberi kook

Taigen:

  • 3 kl jahu
  • 250 g margariini
  • 1/2 kl suhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kate:

  • 5 muna
  • 1 kl suhkrut
  • 400 g kohupiimapastat
  • 250 g hapukoort
  • 2 spl mannat
  • 3 kl hakitud rabarberit

Valmistamine:

  • murenda toasoe margariin kuivainetega ühtlaselt sõmeraks
  • 3/4 taignast puista küpsetuspaberiga kaetud koogivormi, vajuta käega ühtlaseks
  • peale kohupiima-rabarberi segu
  • peale puista ülejäänud 1/4 taignast
  • lisa maitse järgi kaneeli
  • küpseta 250 kraadi juures 35 - 40 min
  • jahtunud koogile puista tuhksuhkrut
Tõstamaa Mõis hiilgas suursuguse ja ilusana. Giidideks olid kaks 11.-ndasse klassi minevat tüdrukut. Rahvast oli seal meeletult palju. Kindlasti mängis selles oma rolli samal ajal peetud Tõstamaa valla päevad ning mõisas avatud Epp-Maria Kokamägi maalide näitus. Aga mõisakohvikut neil polnudki!!!Pidulik lõunasöök oli Pärnu linnas trahteris "Postipoiss". Vene interjöör, vene muusiks, vene köök. Üks roog peenema nimega kui teine.Võidula mõis. Selles mõisahoones tegutseb raamatukogu, rahvamaja ja külaselts. Vastuvõtt oli seal väga südamlik. Igal sammul oli tunda, et külalised olid oodatud.

Võidula Mõisa Karolinenhofi vaarika-beseekook

Vaja läheb:

  • 125 g võid või margariini
  • 1 dl suhkrut
  • 2 munakollast
  • 1,5 - 2 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl piima
  • 2 munavalget
  • 1,75 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0,5 - 1 dl mandlilaaste

Täidis; 3 dl vahukoort, 200 g vaarikaid (võivad olla külmutatud), vanillisuhkrut

Valmistamine:

vahusta või ja suhkur. Lisa ühekaupa munakollased ning klopi tugevasti. Lisa vähehaaval ja vaheldumisi juurde küpsetuspulbri- jahu segu ning piim. Pane taigen õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa suhkur ja vanillisuhkur. Pane munavalgevaht õhukese kihina taignale. Raputa peale mandlilaastud ja küpseta 175 kraadi juures 15 - 20 min.

Jaga kook kaheks. Kata üks pool vahukoorega, puista peale vaarikad. pane peale teine koogipool ja serveeri. SULAB SUUS!!!!!!!!

Tõstamaa mõis oli klass omaette, sellega me ei saa ennast kohe kuidagi võrrelda. mastaabid on hoopis teised.

Väikestes mõisates oli vastuvõtt selline, kus iga külaline sai tunda end olulisena. Temaga tegeleti.

Kui nüüd võrrelda ennast ja oma kahe mõisamängusuve kogemust, siis hinne meile on ikka "VÄGA VIIS"! Juba see meie vastuvõtt väravas on tasemel ja meie giid-kummitus on klass omaette. Kuuldused meie erilisest giidist levisid neil mõisasuvedel kiiresti. Sellel suvel oleme mängust väljas. Asjaajamisega tuli alustada juba suht sügisel, aga tegemata ta jäi. Nüüd tagantjärele mõeldes on sel ka põhjus - tegutsemise ind oli hetkel otsa saanud. Kas järgmisel aastal jälle osaleme, seda ei tea, aga tore oleks küll. Seda enam, et täna saime kinnitust - meie juures oli külalistel nii vaadata kui ka kuulata ja isegi võimalus tegutseda ning meie mõisakook oli ka superhea!

Pildid on veel üles laadimata.

Kommentaare ei ole: