laupäev, 29. august 2009

Augusti viimane laupäev

Täna hommikul pool kuus ärgates oli pime mis pime! Eelmine kord nii varasel hommikutunnil Aruvalda sõites kahetsesin, et kaasas polnud fotokat - ilus päikesetõus jäi jäädvustamata. Täna võtsin fotoka kaasa, aga pilti polnud teha mitte millestki...


Ja suur unevajadus on saabunud ka täiesti valel ajal - kui mitte arvestada väikest varahommikust ärkvelolekut, siis tegelikult sai magatud pea 12 tundi. Aga võib-olla mõjuvad niimoodi need tobedad rohud, mida mõnda aega pruukida tuleb. No ma ei tea - vanal ajal oli ikka lihtsam: vererõhu normil ülemine näit sobis, kui see oli vanus pluss 100. Nüüd on normi alandatud. (Sama lugu, nagu strateegiliste mõõtudega missinduses). No vot ja selle vana normi järgi oleks näit jummalast OK - vaata, et madalavõitu isegi, aga vot nüüd moodsal ajal kortsutatakse kulmu. Hea väide muidugi ka kaasnemas: et koolitöö on stressirohke ja tõstab nii või teisiti seda vererõhku. ja siis ei sobinud alumine näit ka. tean jah, et seda arvestatakse isegi rohkem kui ülemist. No eks ma siis olen korralik ja teen nii, nagu tother soovitas (juhul kui meeles juhtub olema).

Viimasel ajal tundub, et Koolielu portaali foorum on kuidagi imelikuks muutunud. Pool suve sisestab sinna teemapüstitusi keegi, kelle meelest toimub tema pere süstemaatiline represseerimine. Sealjuures süüdistatakse inimesi lausa nimeliselt. Viimastel päevadel nõuab see kodanik väga paljudele inimestele lausa eluaegset vanglakaristust... Mis minu meelest kvalifitseerub avaliku laimu kategooriasse... Kas tõesti pole foorumis blokeerimine võimalik? Vaene moderaator muudkui kustutab ja kustutab teemasid... ja nii iga päev.
Peale selle ühe kahtlase tegelase on teisigi natuke nagu kohatuid teemapüstitusi a la õppealajuhataja ja koolijuhi kompetentstus ja kvalifikatsioon, logopeedi või huvijuhi klassijuhatamise seaduslikkus jne. Kõige kurvem on veel see, et kui mõni inimene (noor ja kogemusteta õpetaja) oma probleemi püstitab, siis hakatakse nõu andmise asemel tänitama. Kas tõesti ka reaalselt on inimesed üksteise vastu nii pahatahtliku, nii sarkastilised, nii heal arvamusel ainuüksi iseendast? Kahju, kui see tõesti nii on.

Otsisin välja ühe vana postituse koos kommentaaridega ja kleebin selle nüüd siia. Vaatan üle just need kommentaarid. Ikka selle mõttega, et kas aasta jooksul on seisud samad või on toimunud mingeid muutusi ühele või teisele poole.

1. OLE TÄPNE! Hilinejaid märgatakse. Töös on täpsus tähtsal kohal. Kui soovid, et Sind märgataks kui edumeelset inimest, jõua tööle pigem väheke varem kui hiljem. Sellega täiesti nõus! Vihkan hilinemist. Küll on hea, et ma ei ole asutuse juht, sest ma ei tea, kui karmilt ma hilinejaid karistaks. (Uus kommentaar: Asi ei ole selles, kas teised märkavad või mitte, asi on oma põhimõtetes ja väärtushinnangutes. Ja ilmselt suures osas ka "kinderstubes". Ja kohal tahan olla ikka pigem varem, kui täpselt õigel ajal.)
2. VABANE SEGAJATEST! Lihtsalt ignoreeri kõikvõimalikke on-line jutustamiskanaleid, foorumeid, jututubasid ja meelelahutuslikke portaale. Need viivad Su mõtted tööst eemale ning tööalased "pärlid" jäävad tulemata. MSN koos oma mõttetu loba ja täiesti aruvaba keelekasutusega on õudukas. Ja tööajal ei tohiks MSN arvutiekraanil küll kohe kättesaadavas kohas olla. (MSN-i ei kasuta. Küll aga Skype on väga asjaks suhtluskeskkond. Lihtsa ja loogilise kasutajanime järgi on tuttavad mind Skype keskkonnas vajadusel kiiresti leidnud.Suvel on see mul enamasti olnud välja lülitatud, kuid kui algab kooliaeg, siis lülitan kohe sisse. Olin alguses Skype kasutama hakates nii totu, et ei märganud nuppu, kust saan end välja lülitada. Nii olingi ööpäevaringselt justkui Skype kaudu kättesaadav).
3. VÄHEM MÖLA, PIKEM SAMM! Sel ütlusel on tõepõhi all. Pikad telefonivestlused maast ja ilmast kulutavad väärtuslikku tööaega. Ka töökaaslasega kohvinurgas tühjast-tähjast lobisemine pole just parim viis karjääri edendamiseks. Siinkohal meenub kohe suvevaheajal tööl käimine. No milleks sõita maha mitukümmend kilomeetrit, kui töö juures poleks midagi kasulikku teha. Töö tuleb kasvõi kodust kaasa võtta. Hea, et meie koolis on olemas ka kooliaed! (Vahel kulub jutustamisele ka üsna palju aega, aga need jutuajamised on nö kooliarenduslikku laadi.)
4. EI SUITSULE! See enesemürgitamisviis kulutab nii Sinu aega, raha kui tervist. Nõus!
5. PEA LÕUNAPAUSI! Ei ole mõistlik loobuda einestamisest, sest kust mujalt saab meie organism vajalikud ained, kui just toidust. Uute ideede genereerimiseks on vajalik pidada mõttepause ning lubada ajul puhata. Vot selle nõude vastu kipun küll patustama! (Kahjuks õpetajatel tihtipeale seda puhkepausi ei ole. Lastega tuleb tegeleda ka vahetult pärast tunni lõppemist, uueks tunniks tuleb ettevalmistusi teha, vahetunnis kaklejaid tuleb lahutada jne, jne)
6. ÕPI,ÕPI, ÕPI! Teatavasti küll küllale liiga ei tee. Kui soovid püsivat edu saavutada, siis ära unusta enese arendamist ja oma teadmiste täiendamist nii töö kui ka töövälisel ajal. Teen seda! (Aga järjest raskemaks see läheb, kui koolitusvahendeid nappima hakkab. Omaalgatuslik ja iseseisev enesetäiendamine ei anna ju sed vajalikku paberit koos vajalike tundidega... Järjest enam leian et on oskusi ja teadmisi mida tahaks teistele edasi anda ehk siis peenemalt väljendudes - oleksin valmis tegelema ka juba mõningate teemade koolitusega)
7. OLE AKTIIVNE! Kui Sulle antakse võimalus enda ideedega välja tulla, siis kasuta seda. Väärt mõtted ei jää tähelepanuta ning Sinu aktsiad juhi silmis tõusevad. Ega minu suu kinni ei seisa küll! Pigm võiksin rohkem vait olla. (Aktsiate tõstmine ei ole primaarne. Pigem on seda vajadus parandada õpetajate ja kooli mainet ning stabiilsust.)
8. ÄRA VARASTA AEGA! Sa jõuad rohkem korda saata ning saavutada, kui pead kinni tööajast. Tööajal teen tööd - alati! Lisaks kahjuks ka kodus, kui pere heaoluks vajalik tehtud. (Ja pigem just kodus on see tõeline töö tegemise aeg)
9. TEE TRENNI! Väga suurepärane vahend tööstressi ennetamiseks on minna trenni ja värskendada oma keha ja vaimu. Trennis ei käi. Üritasin jooksmas käia, aga loll, kes vabandust ei leia: Päeva ajal ei saa - sest rahvas näeb. Pimedas ei saa, sest siis lihtsalt ei julge, kuna kardan pimedust. (Minu treeningsaal on mu aed)
10. PUHKA! Puhkus on ülioluline. Läbipõlemisoht kahaneb tibatillukeseks, kui Sa lubad endale piisavalt puhkust ja lõõgastust. Üritan seda punkti täita. Eriti hästi mõjub seenel käimine ja ilusal kevadisel ajal aias toimetamine. Ahjaa! Näputöö ja ristsõnade lahendamine loomulikult ka! (Ristsõnu ei lahenda juba ammu, kuna loobusin ristsõnaraamatute ostmisest. See on üks osa personaalsest kokkuhoiurežiimist.)

Kommentaare ei ole: