kolmapäev, 8. juuli 2009

Osmussaarel

Osmussaare kaart (pilt on pärit http://www.saared.ee/)

7. juuli hommikul kogunesid Eesti Orhideeklubi liikmed ja muud kiibitsejad (noid oli ka üsna palju) Dirhami sadamasse. Üks taimeekspeditsiooni liige oli isegi USA-st.
Kell 10 väljus esimene reis. Meie sõitsime sellise laevukesega, nagu näha pildil. (Kapten, 12 reisijat ja koer). Huvitav on see, et reisijaid ei tohi olla üle 12, aga koer ei lähe arvesse. Arutasime siis, et kui nüüd igal reisijal oleks kaasas üks raskekaaluline bernhardiin või kaukaasia lambakoer... Kas siis vähendatakse reisijate arvu? No ei tea. Kohale me igal juhul jõudsime. Reis kestis terve tunni. Osmussaare sadama juurde jäime laagrisse. Järgmine reis väljus Dirhamist kell 12. Vahepeal tuli aga kiirkaater seitsme inimesega.
Meil, kes me esimese reisiga saarele jõudsime, oli palju aega sadama lähiümbruses ringi vaadata.
Kirjade järgi ainus joogiks kõlbliku veega kaev asuski just sadama juures.
Kemmerg oli uhke ja puhas. Isegi lillebukett oli põrandal vaasis ja pääsupesa oli lae all.
Prügiga on saarel jama lugu. Ühtegi konteinerit seal pole. Tassi siis oma plastpudeleid ja kilepakendeid kaasas! Tagasi minnes tuli jäätmed Dirhamis konteinerisse panna. Keegi on Valget Laeva oodates omale paeplaatidest istme valmistanud. Minu suurimateks lemmikuteks said ussikeeled. Neid on seal väga palju ja nad on vapustavalt lopsakad. Huvitav on see, et mida kehvemad kasvutingimused (ainult killustik), seda võimsamad puhmad kasvasid.
Sellised imeilusad ussikeeled siis Osmussaarel!Vahepeal jõudis juba sadama hakata. Siis saabus teine reis ja võisime oma träni traktorile laadida. Muideks, saarel elab üks perekond - pensioniealine vanapaar. Kunagi ammu-ammu juhtusin telerist vaatama saadet, kus räägitigi nende inimeste elust üksikul saarel.
Killavoor on asunud teele saare kaugeimas tipus asuva baaslaagri juurde. (4, 5 km)
Osmussaare majakas saare "ulgumere" poolses tipus.
Väike osa suurest lambakarjast. Vaatasin, et nad on natuke teist nägu loomad, kui me neid muidu Eestimaa taludes nägema oleme harjunud. Hiljem kodus Interneti tuhlates avastasingi, et näe, puhta väljamaalased. Need lambad on saarele toodud Taanist. Sellest siis ka need "võõrapärased näojooned".
Väikesel saarel on mitu-mitu madalaveelist järve. Ja avastasime, et ka koprad elutsevad siin. Kuidas nad saarele said? Ujusid üle mere? Tulid talvel üle jää? Igatahes pahandust oskavad nad teha ka sellel väikesel saarel.
Kunagi on meteoriit kukkunud merre Osmussaare ja mandri vahelises osas. Kraatri tekkimisel on tohutu kuumuse ja löögijõu koosmõjul tekkinud uus omalaadne kivim, mis kannab nimetust neugrund bresta. Selliseid musti kivitükke on saarel palju.

Osmussaarest veel minu looduseblogis: Mõningaid taimeleide Osmussaarelt

Kommentaare ei ole: