neljapäev, 16. juuli 2009

Lämbe suvepäev

Tänane ilm oli juba varahommikust peale selline lämbe, et mõtlesime: kui nüüd pauguga vihma ei tule, siis teda ei saagi tulema. Varahommikul, kui veel kaste murul oli, toimetasin kasvuhoones - vähendasin alumisi lehti ja toestasin abivajajaid. Pildil ka näha, et kasvuhoones on nagu natuke rohkem valgust. Hiljem hakkasime niitma. Poisid vaheldumisi traktoriga, mina vana muruniidukiga. Sellega võib igasuguseid katseid teha. Täna katsetasin, kuidas oleks vanal kartulipõllul niita. Niitis - vaevaliselt ja mõnikord kivide krigina saatel. Rohkem siiski ei julgenud, mõni teine kord ehk veel. Palavus hakkas aina hullemaks minema - ega saanudki muud, kui viluvarju istuda ja natuke fotokaga klõpsida. Muruniidukit ebasihipäraselt kasutades jäid heinamaal silma ühed putked. Need on sellised suht hilised õitsejad. Tõin neid põrandavaasi. See ka nagu väike katse - kas püsivad vaasis ja kui kaua püsivad.
Poistel ammu puude lõhkumine lõpetatud, aga mul ladumine lõpetamata. Täna sain siis selle asjaga ka ühele poole. Kuuri põrand on nüüd küll veel puhastamata, aga ma ei pääse käruga tagumise ukse juurde - saag on veel ees.Nii paljuke me neid puid siis seekord saime - vähevõitu nagu. Aga Arnel puhkuse teine pool novembris. Küllap ta siis metsateoga jätkab. Nii tobedal ajal puhkusega polegi ju midagi muud peale hakata.
Kell pool kolm kostus esimene müristamine. Lõpuks podises taevas nagu pudrupada - ainult Tallinna suunal polnud ühtki äikesepilve. Saime kätte oma pauguga vihma! Õnneks hoidis ta seekord viisakat distantsi ja ei olnud ka eriti pahur. Aga vihma kupatas küll alla, et vähe polnud.

Tänastest plaanidest tegemata (vihma, mitte laiskuse tõttu):

  • Uurimata, kas kartul lõpuks õitseb või ei õitse. Kaugemalt vaadates tundus, et äkki siiski õitseb. Pilt tehtud. Kartul õitseb!


  • Kuuriesine peenar läbi kaevamata.


  • Aedhortensiate tagant liiliad välja kaevamata ja ümber istutamata.


  • Sauna taga (jõe ääres, mitte tiigi ääres) "hullumaja" likvideerimisega alustamata. See on see koht, kuhu kunagi 12-13 aastat tagasi sai peenar rajatud - tagareas varased floksid, esireas tõnnikesed. Praegu on seal park suureks kasvanud ja lilled on pimeda kätte jäänud. Sellest ei maksa rääkidagi, et nad on naatidesse uppunud. Vot ja nüüd plaan nad sealt välja kaevata, juured umbrohujuurtest vabastada ning lilled Imepeenrasse ümber istutada.


  • Kasvuhoonest tomatitelt roogitud lehed minema vedamata. Veetud!


  • Kasvuhoonest paprikate peenra otsast maasikad välja kaevamata. Välja kaevatud!


Vihm jäi järele. Kas õhk on klaarim? Jee ta on! Ikka samasugune. Nüüd veel niiskem ka - justkui saunas!

Otsisin vikatit - ei mina aru saa, kuhu see pistetud on-. Plaanisin minna tänava äärt niitma - vihmaga ju ikka minnakse heinakaarele. Vikatit ei leidnud, leidsin sirbi moodi asjanduse :( Sellega ei kannatanud teha muud, kui takjaid nottida tee ääres. Teisel pool teed - jah, ep ole mede maa... aga on meie "ukseesine". Ja vot seal need takjad ei ole mitte soovitavad.

Seoses sellega veel üks eksperiment: tea, kas takjas on ka vaasilill? Karta on, et pole teps mitte, aga katseaja teeme läbi.

Kommentaare ei ole: