laupäev, 4. juuli 2009

Kurb

Pidi see ilm siis nii hullusti ära pöörama! Kahju on esinejatest ja kahju on publikust.
Olin kunagi väga agar laulupidude külastaja, kui mitte mõlemal kontserdil, siis ühel kindlasti. Ja kui ikka hoolega meenutada, siis lapsepõlves olime perega ikka mõlemal kontserdil, sest mäletan nii tule süütamise ülevaid kui ka tule kustumise kurbi hetki lauluväljakul.

Nüüd on mul tänast ETV ülekannet vaadates tekkinud mõned mõtted...
Miks nüüd tahetakse laulupeo uutmisega tegeleda, sellest ma aru ei saa. Kas laupäevane kontsert oli mõeldud öölaulupeona? Miks? Mäletan, kuidas rahvas varasematel aastatel lahkus laulupeolt Kadrioru poole trammi lõpp-peatusesse... rahvas laulis jalutades ja mis peamine - päike paistis siis veel! Miks ometi nüüd nii hilja?
Teine mõte tekkis repertuaarile mõeldes. Mitmed etteasted ooperitest, sh isegi selline klassik nagu Wagner.... No OK, ma saan aru küll, et laulupeo repertuaar ei saa jääda igavesti ühesuguseks. Aga. Ometi õpivad ju koorid ikka ja jälle neid vanu häid laule. Kasvõi "Ta lendab mesipuu poole" ja oi, neid ilusaid koorilaule on veel palju... Kus neid siis tänapäeval lauldakse?

Koolis juhtusin klassis oma tööd tehes kõrvalt kuulama lastekoori lauluproovi, mis minu klassi taganurgas klaveri ümber toimus. Vaesed lapsed ja vaesed õpetajad! Kas peab ka laste repertuaar nii meeletult keeruline olema? Mida sellega tõestada soovitakse?

Kardan, et publiku massiline lahkumine keset laulupeo kontserti ei olnud pelgalt vihma süü. Eestimaa ilm ongi ju selline, nagu ta meil on ja vihma vastu oleme sellise suursündmuse puhul ikka varustatud olnud. Asi oli ikka milleski muus.

Minu siiras imetlus ja lugupidamine kuulub neile suurepärastele lauljatele, kes on teinud suurt ja rasket tööd. Enamik nendest pole ju kutselised lauljad. Ikka oma töö ja igapäevase pereelu kõrvalt laulmisega tegelejad.
Loodan väga, et kõik lauljad on homse kontserdi ajaks oma riided ära jõudnud kuivatada ning et nende hääl ikka endiselt heliseda jaksaks. Kõige rohkem loodan, et ilmataat homme meie peale halastab ja oma vihmavee ämbrid kuskil mujal ümber kallab.

Aga ikkagi - ma olen natuke pettunud. Ja jube kahju on lauljatest. Jube kahju on meie imeilusatest rahvariietest ning muudest kooride kostüümidest. Need ei saanudki laulukaare all särada. Liiga pime oli.

2 kommentaari:

piretirahvariided ütles ...

Korraldajad tegid suure apsaka: nad ei arvestanud nii suure rahvamassiga. Rongkäik venis peaaegu poolteist tundi pikemaks. Kontsert pidi algama kell 19, tegelikult algas vist pool üheksa. Ka ühendkoori pakkimine lavale võttis oletatust kauem aega. Siin oleksin ma veidi pahane lauljate peale, kes ei viitsinud/saanud proovides osaleda: proovides oli hulga vähem rahvast. Arvestati küll, et peol on rohkem inimesi, aga oli kohe liiga palju rohkem.
Esimese päeva kontsert pidi lõppema 22.15-22.30, seega oli arvestatudsobiv kellaaeg.
N-ö ilusad laulud tulevad teisel kontserdil, k.a "Ta lendab mesipuu poole".
Mulle meeldis väga, et esimesel päeval olid valikkoorid ja teistsugune muusika. Nii kõlasid laulupeol ka nt Mart Saare ja Cyrillus Kreegi ilusad rasked koorilaulud, mida lauldi ka väga vanasti. Selge see, et n-ö tavalistele kooridele olid need rasked. Aga muusika oli imeilus.
Kui millalgi jaksan, kirjutan oma blogisse laulupeost ehk midagi veel.

Mariihen ütles ...

Jaga kindlasti laulupeo muljeid!
Jään seda postitust huviga ootama.
Soojust, sära ja rõõmu teise laulupeo päeva!!!