reede, 24. juuli 2009

Külalised ja nendest ajendatud mõtted

Kammisin parasjagu terrassi peal kutsikat, kui meile keerasid õue neli jalgratturit. Kenasti kiivrid peas ja ratturikindad käes. Nemad olla külavaheteedel matkamas, ise Tallinna inimesed. Meile keerasid nad sisse meie talusildi tõttu. Et pidavat olema täiesti teistsugune. Nüüd taheti teada, mis meil siin veel sellist "teistsugust" on. No mul polnud kiita midagi, et meitel oo kõikse rohkem kadakaid ja kõikse rohkem kiviaedu.

Külalised küsisid luba, kas nad võivad kiikuda. No andku minna!
Vaimustuses oldi kiige "katusel" olevast päikeserattast ja sauna puhkenurga tugipostidest. Ütlesin siis, et need puud on 1967. aasta 1. augusti suure tormi kahjustuste tagajärjel tekkinud/kasvanud.

Kui rattamatkajad olid oma teed jätkanud, istusin terrassil ja mõtlesin. Kohe tükk aega mõtlesin.
Ahjaa, Oru poes juhtusin kuulma, kuidas üks poetädi riidles koledal kombel, et jälle on üks kuulutus üles pandud ja et poe uks on klambritest auklik nagu kuulipildujast sõelaks lastud...
Mõtlesin siis seal leti ees, et aga kas on kuskil sellist kohta, kuhu teateid ja kuulutusi üles panna? Ei ole ju! Samas ise oleme tigedad, kui info ei liigu...

No vot ja ma siis lebotasin ja mõtlesin... Küll mulle meeldiks, kui meil oleks iga tee otsas viidapostid, kus iga viit näitab iga üksiku talu suunas. Siis muudkui sõidad ja vaatad: näe, Kuusiku, Lepiku ja Männiku talud jäävad sinna suunda... Sõidad edasi ja juba näed: Kuusiku talusilt tervitab möödujat. Edasi sõites keerab tee nii paremale kui vasakule. Ühele poole näitab viit: Lepiku, teisele poole: Männiku .... jne, jne. Eksimise võimalust nagu polegi...
Veel mõtlesin, et küll oleks tore, kui külas oleksid oma teadetetahvlid. Mitte üks, vaid ikka mitu. Talud meie kandis väga suurel alal laiali valgunud. Naabrist näed ju heal juhul katuseharja, ülejäänu jääb maakera nuka taha... Väga kena oleks, kui bussipeatuses oleks busside sõidugraafik. Ma ükspäev juhtusin kalmistul olles nägema ühte imelikul kellaajal sõitvat bussi. Kust see tuli, kuhu läks? Pole aimugi. Ma ükskord tegin tembu ja printisin Radixi busside graafiku välja, panin kilekaante vahele ja kleepisin bussipeatuses ooteputka seinale. Ehh, varsti oli selle peal katsetatud, kas ikka võtab tuld külge või ei võta. Võttis...

Vot sellised mõtted. Natuke kurvad. Ja sellepärast kurvad, et nad ei vii kuhugi. Kuigi tahaks, et viiks.

Ainus, kes peale mu oma mehe neist mõtetest hooliks, on naabrimees Aivar. Aga temal on niigi sada muret oma jalgpalliga ja lähiümbrusest kinnisvaraarendajate peletamisega.

.....

5 kommentaari:

piretirahvariided ütles ...

No küll Sul tuleb mõtteid! Nagu Vändrast saelaudu! Vahva! Küllap enamik läheb ikka täide ka.
Ma genereerin ka palju mõtteid. Vahel arvan, et mu pea toodab ideid täitsa iseseisvalt, minult luba küsimata. Kogu aeg teatan kellelegi: "Tead, mul tuli mõte..."

Unknown ütles ...

Aga võtke oma külade rahvas kokku uuesti? Lugesin seda põnevat külamaja projekti ja nüüd need mõtted, kahju, kui seisma jäävad. Kui tookord jäi soiku, ehk on nüüd inimesed muutunud? Projekti saab ju koostada ka nii, et ei pea ise neid infotahvleid valmis ehitama, kui ehitajaid ei ole, vaid et ostate need kuskilt (tuleb küll ilmselt kallim), aga jääb vaid silti maassepanemise vaev?

Viitade vajalikkusest saavad kõik aru, kui ühel päeval vaja kiirabi või tuletõrjet kiiresti saada. Paljudel politseiautodel on peal arvutid, ilmselt ka GPS-d, millega nad saavad end positsioneerida ja kaarti online lugeda. Tuletõrjeautodel ja kiirabidel aga ei ole.

Isegi ükskord käisime neid karstiauke vaatamas ja mõtlesime, et sõidame koju väikse ringiga, autoatlasest oli näha, et kui olla Ämmaaugu kandis, siis Tuhala kirikust vastupidises suunas olid kaks väikest külakest. Aga ei saanudki aru, mis teed mööda sinna saada. Üks tee läks taluhoovi, teisele tuli aga miski turismitalu ja tupikumärk ette. Ämmaaugu matkarajal sattusime ka segadusse sest ühe noole järgi minnes tuli ette silt "eramaa" - sildid, viidad, infotahvlid, kaardid oleks abiks küll. Ehk on kohalikud turismitalud ka huvitatud projektis külaseltsiga kampa lööma? Kui kohalikud inimesed ei ole, siis nendele peaks see ju otsest kasu andma küll. Ja naabervallas oleks kohe mitu inimest, kes hea meelega nõu annaks KOP-i projekti kirjutamisel :) Mõelge, seal järgmine tähtaeg on sügisel, oktoobri paiku :)

Unknown ütles ...

PS: vabandan kirjavigade pärast :) Enne puhkust (algab homsest :) ) palju tööd, õhtul kodus remont, muuga ei oska seletada, et "sildi" asemel "silti" kirjutan

Mariihen ütles ...

Piret!
Seda oli nüüd küll hea lugeda, et mõni teine inimene veel selline ideede generaator on! Aga nii on ju põnev ja elu läheb huvitavalt edasi.

Mariihen ütles ...

Monika!
Kardan, et meil ei ole selliseid aktiivseid inimesi eriti võtta.
Kui oled lugenud meie küladeseltsi kodukat, siis tead, et ega sealgi muud pole, kui minu abikaasa kirjutised. Muidu oleks päris tühi :(
Võib-olla on asi selles, et meie kandi küladel pole külavanemaidki. Kord üritati valimised korraldada, aga siis läks külarahvas kahte leeri ja sinnapaika see jäi. Nõiavald õigustab oma nime ikka täiega. Ka tänapäeval.