kolmapäev, 22. juuli 2009

Hull projekt (täiendatud lugeja soovil)

No mis sa hing ikka oskad sellise seenekailmaga peale hakata! Istusin siis trepil ja vaatasin albumites vanu pilte. Ja leidsin aastatetaguse hullu "projekti". Kui seda vaadata ja meenutada, siis ei imesta üldse, et elupõlised külainimesed- loomapidajad hakkasid meid omal ajal "külahulludeks" nimetama. Eriti mind, kelle puhul nimetuse "külahull" juurde kuulus ilmtingimata kulmukortsutus :D No tuleb siia mingi kõrgelt haritud (ja mis eriti jube - pedagoog) linnadaame ja hakkab ainuõiget maaelu ümber korraldama. Ja mis kõige hullem - on ära rikkunud ka oma mehe...

Nojah. Kunagi ärkamisaegse Eesti suure talupidamise vaimustuse juures sai meil ka see 40 tonni mahutavusega kelder ehitatud. Vundamendi, põranda valu ja tagumise ruumi paneelseinad tegi Lauristini sovhoos (olid mingid paberid mingi rahalise väärtusega, ilmselt nende eest, ei mäleta). Selle ilusa maakividest seina ladus Arne ise. Punasest kivist vahetükid on seina kindlustamiseks. Minu meelest üks ilusamaid asju, mis siin talus tehtud on.

Siis aga sai talupidamine järsku otsa ning läksime ära riigitööle. Nii tekkiski ketserlik mõte, et paneks külaelu edendamise käima. No ja see kelder oligi siis mõeldud selliseks külarahva kokkusaamise kohaks. Et tähistaks ühiselt rahvakalendri tähtpäevi, kasvõi kord kuus selle kuu sünnipäevi. Naised teeks koos näputööd - oskab ju igaüks midagi sellist, mida teistele õpetada. isegi Internetipunkti moodi asja mõte oli. Ja kuna vanu raamatuid on nii palju, et koli või ise majast välja, siis oli selline raamatute laenutamise mõte. ja Arnel oma loodus- ja arheoloogiahariduslikud eksponaadid muuseumi- näitusena välja panna. Ah, neid plaane oli palju...

Nüüd see projekt... Eh, eks ole ajaratas ka omajagu edasi veerenud ja mu pliiatsiga joonistatud projekt on hakanud koltuma ja tuhmuma. Egas midagi - kasutame siis kaasaegseid meetodeid ja vahendeid ning talletame tolleaegse üllitise uuendatud variandi.
Kuna ilm selline nutune, siis pildid tulid kenasti teravad.
Proovisin fotot Painti lehele kleepida - tutkit, jee ta laskis!
Siis proovisin Notebookis. Seal õnnestus. Siinkohal boonusena selge, et Notebooki tunnimaterjalidesse saan vajadusel lisada ka fotosid (näiteks metsataimed 6. kl lotas).

Projekt on siin :DDD
Kuna Notebook fail ei avane arvutis, kus pole seda programmi, siis lisan samad pildid Wordi failina siin. Seda lugeja soovil :)

Kõik on kena, aga paraku see projektiks jääbki. Karm värk. Masu ja muud mured. Arne juba kirjutas alla paberile, et on nõus 8%-lise palgakärpega. Tema muidugi lisas omapoolse märkuse allkirja juurde: "Ei ole nõus, aga lepin olukorraga".
Karta on, et meil seisab ka ees töölepingu uuendamine (meie kahjuks muidugi).
Ehita või tee siis midagi.

Jah ja kui lugeda Kõue valla külade ja külaseltside blogisid, siis vähemasti hea on teada, et on veel "hulle", me Arnega polegi ainsad. Vahe on ainult selles, et seal on tugevad külad. Küla teevad tugevaks aga teotahtelised inimesed. Ja muidugi projektirahad. Eraisikule keegi raha ei anna... Meil ei saada isegi talusilte tehtud, kuigi igasugustel nn koosolekutel sellest juttu on olnud. Ja siis juhata võõraid, et kus üks või teine talu asub (kiirabi näiteks).

Kahju, et meite kandis see asi käima ei lähe! Nüüd polegi teha muud, kui lugeda teiste blogisid ja mõelda: inimesed + raha = elamisväärne maaelu. On ju nii?

4 kommentaari:

Margit Lindau ütles ...

Heade mõtete generaator! Ürita Paintis toimida nii - Redigeeri/edit - Kleebi asukohast - lehitsed arvutist faili. Äkki aitab sind, saad ju kõigega hakkama. Küpsetad, uurid loodust, õmbled, kood, heegeldad, pead aiandusest lugu, õpetad, kibekäpp IT-nduses, suhtled vabalt, ...

Mariihen ütles ...

Ihhii, küll on loetelu!
Aga kui nüüd tõsiselt rääkida, siis IT-nduses on olnud tohutult suureks abiks tegijate õpetajate metarjalide pealt õppimine. Ja mis veel olulisem, võimalus nendelt tegijatelt vajadusel abi paluda. Just tänu Sinule ja Tiiale ma neid asju seal IT-s oskan. Suur tänu minu virtuaalsetele õpetajatele!

Ja muideks, õnnestuski selle "kleebi asukohast" abil. Ainult sellest ma veel aru ei saa: kui Pantis pilti lõigata, siis lõigatuna läheb ta Wordi, aga My Pictures kaustas lõigatuna ei salvestu, ikka täispildina.

Margit Lindau ütles ...

Tere, Mare, hea virtuaalne tuttav/sõber! Üks küsimus Sulle - mis on Hans Põldoja e-kursuse lisaväärtus? ....
Kui pakud vastuseks - sain targemaks, on õige. Kui aga pakud vastuseks, et lisaväärtuseks on virtuaalsed tutvused, sõprussidemed, siis... BINGO!
Paintist veel: kui lõikasid, siis tuleks sul uus Paint avada ja eelmine lihtsalt salvestamata kinni lasta. Uues Paint-aknas "kleebi". Hea oleks, kui jälgiksid ka pildi atribuute, st et pildi ümbere ei jääks tühja töölauaosa. Ava Pilt - atribuudid ja määra laius, kõrgus. Salvesta jpg.
Head müttamist ilusas koduaias!

Mariihen ütles ...

Tere!
Just nimelt, kursuse väärtus oli targemaks saamine. Aga seda lisaväärtust uute tuttavate - sõprade näol pean palju olulisemaks. Sellepärast ei jõua ma end ära kiita, et sellel koolitusel osaleda otsustasin.

Aitäh juhendamise eest! Proovin veel!