neljapäev, 1. jaanuar 2009

Ja ta tuligi!


Küll oli paugutamist! Mõned patareid olid ikka väga efektsed. Tallinna poolt kostus katkematut tumedat tüminat. Linna raketid ise jäid "maakera nuka taha". Isegi meie külas tuli peaaegu igast õuest mõni rakett taeva poole. Ilus oli! Head 2009.-ndat aastat!

Katkend presidendi kõnest uue aasta künnisel:

Mul on sel uusaastaööl riigipea ja kodanikuna igaühele meist kolm soovi.
Esiteks, ärgu majanduslikku laadi raskused kõigutagu meie ühist usku Eesti riigi alustesse – demokraatiasse, seaduste ülimuslikkusesse ja vabadusse. Kui see usk meis vankuma lööb, siis koidab oht ka meie iseseisvusele.
Mitte ükski raskus ei õigusta kõrvalteede otsimist ausale valitsemisele, ausale ärile ja kodanikuaususele. Hoopis õigem on vabaneda ülearusest edevusest, ahnusest, võimuihast, kadedusest ja muudest pahedest.
Meil tuleb vabade inimestena seista vastu agressiivse labasuse ja pseudovalikute tulvale. Vastastikuse mahatrampimise ja mürgise tigeduse asemel vajame me algaval aastal üle kõige mõistmist, mõtlemist ja jaluleaitamist (Viimasel ajal tundub, et inimlikkus, mõistmine ja hoolimine ei olegi veel täiesti kadunud nähtused. Õnneks).

Teiseks soovin koos kõigi teiega, et valitsus tunnetaks algaval aastal oma vastutust tegutseda otsustusvõimelise meeskonnana, kes ohverdab vajadusel oma erakondlikud huvid Eesti tuleviku nimel (Hr. president, rääkige seda juttu erakondlastele, kes üksteisele pidevalt toekaid kaikaid kodaratesse üritavad loopida). Vaid raskeid otsuseid põhjendades, rahvast usaldades ja ausa jutuga (Kui viisud viletsad, siis vähemasti jutt peab hea olema) saab loota, et rahvas neid valikuid hindab.

Täna ei ole enam üksteise maha tegemise või kunagistest lubadustest krampliku kinnihoidmise aeg. Täna tuleb igaühel meist oma plaane korrigeerida, unistusi ja lubadusi tulevikku lükata (Plaane saab korrigeeritud mõistuse piires. Unistusi ei tohi tulevikku lükata, sest ajapikku nende tähtsus kahvatub ja mingi eesmärk jääb täitmata. Lubadusi tuleb pidada kõigele vaatamata). Valitsus ja riik peavad samamoodi toimima. Parematel aegadel kogutud reservid lasevad Eestil seista majanduse pööristuultes kindlamalt kui neil, kes ainult kulutasid.

Ja kolmandaks: vaata enda ümber – ja näe oma peret, oma kaaslasi, sõpru; kõiki neid, kellega Sa praegu koos oled. Ja kinnitage koos minuga teineteisele, üksteisele: me saame hakkama, me tuleme toime. Täpselt nii, nagu oleme alati hakkama saanud (just nimelt - nii, nagu oleme alati hakkama saanud).

Jätkugu meil tugevat tervist, armastust oma lähedaste vastu ja täitugu uuel aastal kõigi suurimad südamesoovid. Siis saab ka keerulisest ajast kunagi vaid peatükk me ühise Eesti ajalooraamatus.

Head uut aastat sulle, kallis Eesti.

Kommentaare ei ole: