reede, 11. juuli 2008

Süstikpits kahe süstikuga




Sain käsitööajakirjast leheküljed skänneri abil arvutisse. Seal salvestusid pdf formaadis. Neid muidugi blogisse ei saanud. Nii tegingi fotod ja siin nad nüüd on. Ajakiri ise on Käsitööleht suvi/sügis 1992.

Mul on nii hea meel, et mu emme süstikud on nüüd taas kasutuses, mitte ei seisa nukralt sahtlinurgas. Iga kord, kui neid sahtlis nägin, meenus ema ja see, kui hoolega ta ilusaid käsitööesemeid tegi. Kahju hakkas emast (et teda enam pole), endast(et ei viitsinud süstikpitsi tegemist ära õppida), süstikutest (et neid enam kellelegi vaja ei ole). Jumal tänatud, et leidus inimene, kes tahtis selle tehnika endale selgeks teha!

Aga nüüd see õpetus:

Kui ühe süstikuga töötamine selge, asu tööle kahe süstikuga! Algul on soovitav kasutada erivärvilisi süstikuid või erinevat värvi niiti.Lisasüstikust tulevast niidist moodustatakse vasema käe pöidla ja nimetissõrme abil ring, siis keeratakse sama niit koos süstikuga kaks korda ümber väikese sõrme ja jäetakse süstik sõrme otsa rippuma (vt. joonis 1). Siin on tähtis, et niit ennast ise süstikult maha ei keriks.
Paremas käes on teine süstik, millega tehakse paarissilmuseid ja pikoosid vastavalt mustrile. Siin peab parema käe süstiku niidile tekkinud sõlm üle hüppama vasaku käe süstiku niidile. Kui vajalik arv paarissilmuseid on tehtud, jäetakse esimene süstik sõrme otsa rippuma ja tehakse uus motiiv ainult ühe süstikuga. Kõik nn kinnised motiivid tehakse ühe süstikuga, kõik mittesulguvad aga kahe süstikuga (vt joonis 2).
Iga kord, kui ühe süstikuga töölt minnakse üle kahe süstikuga tööle, pöörata tööl teine külg või tõsta süstikud ümber (see niit, mis enne oli allpool, olgu nüüd pealpool), nii jäävad paarissilmused hoidma õigele poole.

Kui süstiku ümber mässitud niit hakkab lõppema, sõlmitakse uus niit mittejooksva sõlmega, kusjuures jätkamist saab teha ainult uue motiivi alguses. Sõlmitud niidi mõlemad lahtised otsad keeratakse ühele poole ja tuuakse vasaku käe ümber oleva ja süstiku peal oleva niidi vahelt enda poole, tehakse üks sõlm, viiakse niidiotsad enda poolt tagasi teisele poole, tehakse uus sõlm jne (vt joonis 3).
Kui on tehtud kolm paarissilmust, jätkatakse tööd tavalisel kombel ja pärast ringi kokkutõmbamist lõigatakse niidiotsad ära. Äärepits kinnitatakse kas sämppistes ääristatud riidele pikookohtades või nn salapistetega. samuti võib ääre üle heegeldada ja nii pitsi riide külge kinnitada.

Skeemidel näed kraesid, äärepitse ja väikesi linikuid. Head katsetamist!

Kommentaare ei ole: