neljapäev, 3. september 2015

September tõmbas aiandusele piduri peale.

1. septembril oli esimene tööpäev pärast puhkuse teist etappi. Puhkus oli väga edukas ja töine. Olen väga rahul!  Koostasin puhkuse ajaks pika-pika "to-do-listi", mille peale kaasa küsis, kas mul on puhkus kogemata kombel kolm kuud kahe nädala asemel. Aga pea kõigile ülesannetele sai kriips peale tõmmatud ja nimekirja sai tegevuste käigus nii mõnegi ülesandega täiendatud. Nüüd aga pole midagi parata - algas tööaeg, mis paratamatult tugevasti aiatöödele mõeldud aega vähendab.

Eilne vaba päev oli ööpäeva pikkuse saju päev, mis kulus ka marjaks ära, sest millal muidu neid hoidiseid tehakse.

Täna pööras ilm ilusaks (ja kohutavalt lämbeks, kuigi pauguga vihma ei tulnud). Korda sai tehtud kuuri pimedasse külge jääv peenar, mille ühte otsa sai kunagi õigete taimede puudusel istutatud aedmonarda. Täna võtsin monarda välja ja jagasin selle varjupeenra kolm taime vabanenud alale. Nüüd olen selle peenraga rahul.

Ümberkorraldusi sai tehtud Sundseisu Peenras. Koha täiteks olnud astrataimed olid oma parima olemuse minetanud ja katkusin nad välja. Jaapani ülased said omale paar noortaime lisaks. Ungari mesiohakas vajas hädasti harvendamist. Mõne taime viin homme kolleegile, suurem osa sai ümber kolitud uude peenrasse. Peenra serva said kollased madalad iirised. Püha müristus - jagasin vaid osa ühest iirisepuhmast! Kuhu ma küll neid veel panna saaksin???? Ühest peenrast välja tõstetud monardad leidsid ka omale uue kodu selles Sundseisu Peenras. Pisikesed lavendlid on suve jooksul kenasti kosunud. Talvel vaja mõelda, kas leian nendele parema koha või jäävadki nad sinna peenrasse. 


Kevadel külvatud püsikutited pole enam miskid tited - neile kohe väga meeldib selles peenras. Monarda-mix taimedest roosa näitab värvi.

 

Mõni eriti hakkaja Ungari mesiohaka taim hakkab õisikupalli kasvatama.



Töötoa tagaseina sai suvel üks istutusala kaevatud. Kuna oli väga põuane, siis istutusega ei tegelenud. Nüüd said sinna Sundseisu Peenrast välja harvendatud Ungari mesiohakad. 


Mis neile taimedele seltsiks tuleb, vajab veel kaalumist. Üks mõte on kükitada sinna sinised  siberi iirised (mis hädasti vajavad noorenduskuuri) Teine mõte on istutada sinna kollane püsik päevakübar. Selles Pika Peenra osas, kus "emataim" kasvab, on hilissuvisteks toonideks erinevad roosad ja valge. See kollane puhmas tuleb nii või teisiti välja tõsta.


Üks suurematest töödest oli kartulivõtt. Vana hea kartulikonks on endiselt kõva tegija. Kartulisaak on üle ootuste väga hea! Kartul on nüüdseks ka valitsetud ja keldris salves.


Uue suurprojektiga jõudsin vahepeal ka veidike tegeleda. Kuid vaid veidike.

Praegu on astilbede kõrgaeg. Madalad Hiina astilbed pumbamaja künkal on tänavu väga lopsakad. 


Kõrgete astilbede peenar on hetkel samuti kui üks roosa pilv.


Järgmised kolm päeva tuleb tööl olla ja meeste päevast tööd "inspekteerida" ka õhtuti enam ei saa, kuna maad on võtnud totaalne pimedus. Ja nagu suvelgi traditsiooniks oli - ühelegi üritusele ei pääse, sest kõik need toimuvad minu tööpäevadel......

laupäev, 22. august 2015

Idee justkui on, aga selline poolik teine...

See uus idee on peas keerelnud juba mõnda aega. Kõigepealt palusin meestel varju alla vedada tühjalt seisnud mesitarud. Vaatasin, kuidas mulje on - mõte sobib edasi aretada küll.  Seejärel selle suve hakul palusin meestel maha raiuda käest läinud sireli räpsik. Tehtud! Veidralt lage, aga mõte keerles edasi. Kogu aeg on tuli takus ja teps mitte pole aega. Täna siis võtsin lõpuks labida kaenlasse ja hakkasin ideed maha märkima. Tehtud on varjuline osa, praeguse teravalt lõõskava päikese kätte ei kannata labidaga maad raiuma minna.

Töötoa poolne ots. Pinnast sai põhimõtteliselt vaid koorida. Sedagi vaevu-vaevu.


Ala on tegelikult päris parajalt pikk... Kogu see pildile jääv osa on põhimõtteliselt vaid kooritav. Vari kogu päeva.


Siit läks labidaleht juba pea pooles pikkuses maasse. Kõikse aeg on seal vari.


Ala kisub laiemaks. Meil ongi see lugu nii, et kust murutraktoriga üle jääb sõitmata, sinna tuleb järelikult minul labidaga "kallale" minna. Ala hakkab justkui valgemaks minema.


Siin on ala oletatav ära keeramise nurk. Vasakule jääb noor dekoratiivsete põõsaste istutusala vanal kartulipõllul. Kui sireli ja vana ploomiheki juurikaid poleks, kannataks maa juba kaevatava pinnase kategooriasse arvata. Valgust on varahommikul ja õhtu eeli.


Hakkame jõudma tagasikeeramise nurgani.


Vahepeal pilk selja taha. Sama vahtrapuu tüvi on eelmise pildi paremas servas.


See osa on veel maha märkimata - no ei kannata seda valusalt lõõskavat päikest. Aga üldiselt niidetud ala annab pisukese ettekujutuse.


Mida nüüd selle alaga küll teha? Kuna õue pool on vahtrarida muruga samal tasapinnal, aga marjapõõsaste poolses osas on vahtrad kõrgemal (mingi kolhoosiaegne kokku- või lahkukünni vagu), oli üks mõte madalamat külge maakividest servaga veidi järgi aidata. Oh, neid kive kuluks palju....

Mingi mõte oli see vahtrate alune kitsas ala katta paksu paberikihiga ja siis mingil hetkel sinna kas kooremultš või peenemat sorti kild panna. Kooremultš oleks ikka ilusam vist? Osta tuleb nii või teisiti mõlemat kraami.

Ideaalis näeksin sellel laiemal alal mõnda graniitkivi pikutamas, aga... selga ju neid ei võta... Kivid nüüd kivideks, aga mida sinna kasvama panna? Need taimed peaksid taluma kuiva (suurte puude juured), üks osa nendest pea pidevat varju, samas osa ka pool päeva lagipähe lõõskavat päikest.... Kuna Sundseisu Peenras (ploomiheki raadamisest jäänud juurikate kuhi) toimis must kile ideaalselt, siis tuleks siin laiemal osal, kuhu taimestu plaanis, kasutada samuti musta kile abi.

Hüva nõu kuluks marjaks ära!
Kangesti tahaks elutoa akendest vaadeldava ala lõplikult korda teha. Metsaaia tngimustes on see aga kaunikesti komplitseeritud ettevõtmine....

teisipäev, 18. august 2015

KÜÜSLAUGU-KAPSASALAT


Söö kohe ja kui midagi järele jääb, võid ka talveks purki panna. Erilise maitse ja hääduse nipp seisneb keevas magusas marinaadis.

2 kg magusat mahlast kapsast
3 keskmist porgandit
3-4 küüslauguküünt
1-2 paprikat

Keeda marinaad:
3 kl vett
0,5 kl õli (kes õliga sõber, võib rohkem panna, originaalretseptis oli klaas õli)
3/4 klaasi suhkrut
1 spl soola
1/3 klaasi äädikat

Riivi kapsas ja porgand, tükelda paprika, purusta küüslauk ja sega kõik kokku, mudi käega kõik ilusti segamini, et kapsast mahl välja hakkaks tulema. Vala peale keev marinaad, pane peale vajutis. Lase järgmise päevani seista, vedelik peab olema üle salati tõusnud, sega veel korralikult segamini ja lase veel veidi laagerduda. Pane purki, seisab lihtsalt niisama külmikus päris kaua, pikemaks säilitamiseks pastöriseeri purke 80 kraadi juures 20-30 minutit.