pühapäev, 29. november 2009

Kokkuvõte nädalavahetusest ehk plaani täitmise aruanne

Oh, jah! Täitsa ära väsitas see nädalavahetus!
Plaan koosnes 14-st punktist.

Punkt 1 - ei jõudnud Aruvalla vanakraami turule! Vot sellega on see lugu, et keset päeva ei leia küll kuidagi aega sellist sõitu ette võtta. Oleks et kohe hommikul, siis teine asi, aga lõunast - no ei! Mõni teine kord ehk...
Punkt 2 Jõulupärg välisukse juurde tehtud. Täitsa asjaks teine! kaunistamisega jäin pimeda peale. Eks seda ole aega veel kohendada.
Punkt 3 lahenes juba reedel.
Punkt 4 Ei jõudnud sinnamaale.
Punkt 5 Sussid - väga rahul olen selle päkapikusussiga!
Punkt 6 Jõulunäidendit ikka ei ole. Kuigi sogane vesi hakkab natuke nagu selginema juba... pean lastega tunnis nõu, mis ja kuidas. Kas üks näidend või üks kolmandikele ja üks neljandikele.
Punkt 7 Vana linik. Tulemusega väga rahul!
Punkt 8 Sussi tikkimine. Ei jõudnud valmis! Pühapäevase päeva jooksul ei ole sellist aega olnudki, et tugitooli maanduda. Kogu aeg kiire, nagu oleks tuli lahti!
Punkt 9 Pajalapid. Heegeldatud pajalappidega väga rahul. Kootud pajalappe on endiselt 1, 5 ühikut. Ikka samal põhjusel - pühapäeval ei olnud aega!
Punkt 10 Kräämulisest materjalist kutsad. Nunnud mänguasjad! Ja lähevad, nagu soojad saiad!
Punkt 11 Lehtede riisumine. Tea, kuhu see rist teha tuleks -keegi viitsis sellise vettinud ilmaga õues toimetada? Aga tulemus on väga hea. Kui üldse on võimalik sellises porimülgastikus midagi head näha.
Punktid 12 ja 13 Las laagerduvad veel! Äkki tuleb mingil ajahetkel mõni hea idee ka pähe. Momendil ei tulnud - järelikult las ootavad oma aega.
Punkt 14 Jõuluträni on välja otsitud. Homme hommikul tuleb auto ja klassi vahet mitu korda marssida.

Tööde ja tegemiste osas võin nädalavahetuse edukaks lugeda.

Aga jõulutunne?........ Pole ollagi! Tegelikult .....

Reedel ostsin paki piparkoogi tainast. Oh ei - mitte küpsetamiseks, ikka söömiseks! Ma pole lapsest saati piparkookidest midagi pidanud, aga vot see tainas on hää! Nii et õige pisitasa ehk hakkavad jõulud minuni ka jõudma... piparkoogitaigna abil :)

Pühapäevased toimetused

2. Õuepärg.
Käisime Potsuga männioksi hankimas. Potsu leidis, et rihma otsas jalutamine on sulaselge koeraõiguste rikkumine ning näitas oma pahameelt ja nördimust ka igal võimalikul moel välja.

Pärja tegin valmis... niivõrd, kuivõrd... Ei pane teist välisukse külge. Hoopis ukse kõrvale seina peale. Dekoratiivelementideks on fooliumisse pakitud "kingikarbid".
5. Sussid. Kuna Potsu on mu eelmise aasta sussid molekulideni lahti harutanud, siis tuli uued osta. Käisime Kiili Maximas. Seal ukse peal silt: 29. detsembril AITÄH! kaardiga kõik kaubad miinus 30 %! Nojah, aga eile oli 28. november :(
Otsisin susse. Sain mingid, mis tegelikult on jamad sussid, aga homse päeva koolis elan nendega üle.
Päeva peale saan ehk selle kolmanda sussiga ka ühele poole. Suss tuunitud! 11. Lehtede riisumine. Krügeri tuviõuna alune ja lähim ümbrus on puhtaks riisutud. See oli pilt, mis õue sõites esimesena silme ette jääb ja vaadet rikub.
Tegin pildi tammi all vahutavast ja kohisevast veest. 12. Sinine lina. Läheb lae alla kappi peitu. Pole silma all, pole probleemi!
13. Beež lina. Läheb ka peitu. Selle linaga on see lugu, et mul pole enam sellist puuvillast lõnga, millega toda tikkimist sai tehtud. Teine jama on veel: too muster sai linale peale triigitud (mingi saksakeelne musrtileht oli ja seal käis sel moel). Kui selle mustri annaks maha pesta, siis harutaks juba tehtud asjad üles. Riidele leiaks ehk rohkem kasutust leidvama rakenduse. Aga seda tõesti millalgi hiljem.
14. Jõuluträni.


Plaanivälist ka! Müttasime Potsuga jõe ääres. Mina lõikusin kõrgeid varsi maha. Potsu vedas need minema. Oh ei, mitte lõkke juurde, ikka mujale. Ta ju ometi soovis, et temaga tagaajamist mängitaks! Sodihunnikule tule ninasse saamine oli omaette vägitegu. Ja ega sel lõkkel pikalt lauluga põlemist polnud - lõpuks ikkagi hakkas vinduma, vinduma, kuni kooles lõplikult. Aga noh, miskit ikka tehtud sai!

Lihtsalt ahvatluseks



laupäev, 28. november 2009

Laupäevased toimetused

Plaanid plaanideks, aga üks päev on korda läinud ikka siis, kui midagi plaanivälist ka tehtud saab. Kuna lõngade kapis sai väike puistamine toime pandud, siis leidsin mõned väikesed lõngajupikesed, mis millekski tegelikult enam ei sobi - nad on lihtsalt liiga lühikesed jupid. Nii tegin hakatust säästusoki kudumisega. Sellel algab -lõpeb värvirida just seal, kus ta ise tahab. Lõngade jämedus on ka just selline, nagu ta parasjagu on. Põhiline on see, et lõnga ju päka ümber ikka ei keri küll, aga üks crazy sokk on hää kevadel kalossidega aiamaal tuterdades jalga pista!
3. Advendihommikute laudlina mure on lahendatud!

7. Vana linik. See linik oli vana juba siis, kui ema sellele äärepitsi heegeldas. Nüüd siis seda vanem. Aga: vanast uus, kleidist pluus. Nii öeldi juba vanasti. Ei ole nüüdki asjad teisiti. Ma siis kah tuunisin seda linikut. Seda väikeste suvaliste lillemotiividega. Tikkimislõngaks mulinee.
8. Pättide tikkimine. Ma küll pingutan, aga see on kohe niimoodi määratud, et mina kahte täpselt ühesugust asja teha ei oska. Kohe kuidagi ei õnnestu! Kõik on ainueksemplarid ja kordamisele ei kuulu :) Õhtul teleka ees sai tikkimisega tegeldud, nüüd on kell juba pühapäeva sees, aga mul ikka see teise päti mustri tikkimine pooleli. Pühapäeval vist saan valmis.
9. Pooleldi valmis pajalappide lõpetamine. Nu daa! Ikka nii, et kohe kuidagi ei saa tööde kuhja eest ära. Vaja teist ikka juurde tekitada. Leidsin nimelt jube jämedat lõnga. Lõngaks on seda isegi nagu palju nimetada - see pigem sihuke nööri moodi moodustis. Mul 4,5 vardad kõige jämedamad. Nendega siis proovisin kududa.

Sellel pildil on pajalapid, mis on heegeldatud sõna tõsises mõttes viimastest juppidest. Mõnda lõnga isegi ei jätkunud nelja lapi tegemiseks. Seepärast on mõlemal pajalapil üts külg ütsilda, tõine tõisilda.
See on minu lemmikvariant - mõlemad lõngad sellised pussakad efektlõngad + värvid.Õite jämedast lõngast kootud pajalapid. Palju neid lõpuks tuleb, seda ei oska veel arvata.10. Kutsad tehtud ja ära viidud.

Aga kõikse olulisem tegu tänase päeva sees: autoga ülevaatusel käidud. Tehtud! Läbitud! Detsembrini 2010 jälle mure kaelast ära!

reede, 27. november 2009

Mida kõike ära ei teeks ehk plaane oskab igaüks kirjutada

1. Öösel ei saanud kohe mitte magadagi! Kui juba tükk aega oli mõtteid mõlgutatud, vaatasin lõpuks ka kella, et äkki ma ikkagi unustasin mobiili äratama panna. Oh, kell oli alles veerand viis!
Magada ei saanud sel põhjusel, et vaevas mõte, kust saada muhusussi tegemise jaoks see puidust vorm. Ma olen sellist asja kuskil vanakraami laadal või enam-vähem taolises kohas näinud. Vaatasin seda toona ja mõtlesin, et mida sellega küll peale hakata. Vot nüüd häda käes, vaja oleks! Ma küll ei kannata oodata jaanuari lõpuni, et äkki jõuab järjekord nii kaugele, et saan ka seda imevigurit tegema hakata. Ikkagi täiesti uus asi, tahaks ju teada saada, kas saan hakkama või annan alla.
Nüüd plaan - Aruvallas on vanakraami turg. Vanasti töötas see pühapäeviti. Ju praegu ikka ka. me pole seal oma kolm aastat käinud - alates sellest ajast, kui maa üles songiti ja liiklussõlme tegema hakati.

2. Õuepärg on vaja valmis teha.

3. Esmaspäeval esimese avendi tähistamine. Kes toob laudlina? Juba olemas!!!

4. Surnuaiale on ka vaja väikesed pärjakesed teha: ema, isa, mamma, papa, memm, vanatädi, äi, äia ämm. Plaani ka see!

5. Esmaspäevaks on vaja susse. Kokku kolm: kaks jalga, üks aknale. Soovitavalt tuunitult. Vähemalt see üks. Leidsin üles Viimsi SPA valged sussid. Need on sellised ühe-numbri-sussid. Mulle suured ja neid ei kanna. Nendest ühe siis jõulusussiks tuuningi.

6. Jõulupeoks on näidendit vaja. Miksike on läbi lapatud - kõik tehtud. Kas tõesti pean ise tegema? Ma ei tahhaaaaaa! Vaimu pole peal, seda va kirjanduslikku loomevaimu. See on pikemat aega kadunud. Emigreerunud ilmselt.

7. Kapist leidsin ühe vana liniku, millel on ema heegeldatud linane äärepits. Linik on ruuduline. Tekkis mõte, et kui äkki tikiks midagi tagasihoidlikku sinna ruutudesse?

8. Muhu päti teise sussi mustri tikkimine lõpetada.

9. Pooleli olevad pajalapid lõpetada.

10. Viljandist toodud kräämulisest materjalist kaks kutsat vaja teha. Tellitud!

11. Riisuks õues veel neid viimaseid lehti? Vist ikka ei - mul on tõsine tõvehirm kallal.

12. Kapis on üks heledam sinine kangas, mis ootab äärepitsi. kaua juba ootab. Oma paar aastat.

13. Veelgi hullem: samas kapis on üks beež lina, millele on kunagi mingi väljamaise käsitööajakirja järgi muster kantud (jõulumuster). Tikand peaks olema lihtlabases linnusilmapistes ja valge puuvillase niidiga. Miks töö pooleli jäi, seda ei mäleta. No kes see jõuab mäletada kõiki pea kahekümne aasta taha jäävaid asju! Äkki teeks nüüd selle lina tolle õnnetu masu ajal valmis? Tegelikult ei ole ma praeguste käsitööde tarvis mitte mingeid silmatorkavaid kulutusi teinud. Kõik materjalid on nö vanast rasvast. Olen päris tublilt säästurežiimil!

14. Pühapäeval tuleb jõuluträni välja otsida ja klassi asjad kooli kaasa võtta.

No vot! Loe nüüd ise ka, mis sa siia kokku kirjutasid! Tunnid lõpevad kell üks. Reedese päeva puhul võiks kohe peale tunde koju sõita. Hmm! Kõigi nende töövihiku- vihiku pakkidega, mis punast pastakat ootavad. :(
Aga ikkagi! Plaane oskan teha küll. Hakka aga otsast pihta!
Jõudu tööle ja kena saabuvat nädalavahetust mulle!

15. Tegelikult on igal hommikul äratust kinni pannes esimene mõte: tulen töölt ja keeran KOHE magama. Seega - äkki magaks end lõpuks välja?

kolmapäev, 25. november 2009

Pajalapid

Tööpäeva järel ei jõua just eriti palju käsitööd teha. Kuigi võiks ju. Kuigi tahaks. Oi, kuidas tahaks!

Õhtused näputööd

Heegeldamine on momendil tõsiselt päevakorral. Tahan ära kasutada kõik sellised "kahtlased" lõngad, olgu need siis karvased või liiga jämedad. vahelduse mõttes heegeldasin kahte pajalapi paari korraga. Üks neidt hästi paks ja hele, teine õhem ja tume.

Lõpetasin ka ühe pooliku asjakese ära. Valmis sai veel üks nunnu kutsa.

pühapäev, 22. november 2009

Pühapäevaseid tegemisi

Üks täiendus minu looduse blogis. Tuhala ja Pirita jõe ääres
Täna oli hommikukohvi kõrvale pakkuda ahjusooje kreemisaiu! Sellisel hommikul tahaks, et oleks puhkus ja et saaks algavat päeva täiega nautida.

Tahtsin just hakata lahkama vigu, mis nende kreemisaiade tegemisel ilmnesid (mannat muidugi ei olnud - otsi või tikutulega). Siis aga astusid mehed tuppa ja teatasid, et nad pole elu seeski nii häid kreemisaiu saanud. Kiru siis veel oma saiategu!

Küsimuse peale, et mis siis parem oli - kreem või sai? Arvati, et sai...
Ja ma just arvasin, et taignategu läks täiesti metsa...... Ole siis lahke!

Muidu käib ajude ragistamine näputöö asjus. Mõni jällegi nimetab seda protsessi loomevaevadeks. Paar asjakest näidistena ka:
1) hirmpehme prillitoos


b) tikitud nõelapadiKole lugu küll, aga ma olin osa tikkimislõngadest majast välja visanud. leidsin väga ilusaid ja peenikesi lõngapusasid õue panipaigast. Kuda ja millal need küll sinna sattusid?

3) Telekast jookseb väegade põnev film. Jõudsin selle ajal pajalappide paari valmis heegeldada.
Seda sorti pajalapid on kujunenud lemmikuteks.

Kole aga, kuidas kunstlik valgustus moonutab värve. Piltide taustaks on kõigil kolmel ikka samad erksinised kaaned. Lõngade toonid on ka väga valed :( Ja veel. Kui ikka hoiatus on õhus, tuleb mõtlema hakata. Ja välja mõtlesin! Blogi fotod on kõik seotud Picasawebi pildipangaga. See aga oli mul vahepeal juba täis. Toimetasin seal suht julmalt....

Nüüd ühel päeval vaatasin, et jälle väga piiri peal... Siis äkki - heureka!.... mul pildifailid ju hirmsuured. Ikka väga-väga neljakohalised... Nüüd kärbin kõiki pilte. Vahel Picnikus, siis on nad ka signeeritud, enamasti lihtsalt fotode kaustas. Pilte tuleb tihtipeale ju lõigata ja nüüd siis muudan ka suurust. Paistab, et asjast on kasu!

laupäev, 21. november 2009

Pajalapid

Tänane tööjõudlus oli ikka väga niru! Ei suutnu päeva jooksul ühte pajalapi ketastki valmis teha. Õhtul diivaninurgas heegeldades-telerit vaadates läks kõik palju kiiremini. ja valmis see pajalapipaar ongi. Oi, kuidas värvid on moonutatud! Hallist on saanud mingi kummaline pruun? Iga päev mõtlen, et talvel nagu ei tahaks väga heledaid riidest kotte kasutada. Õmbleks ikka paar tumedat talvesse sobivat kotti ka. Aga no ei jõua sinnamaale! Äkkis siis ikka homme läheb õnneks. Tahaks kilekottidest võimalusel loobuda.

Ja veel on paar väikest plaani tekkinud. Need aga eeldavad iseendaga tõsisemat arupidamist.
Siin aga väike meeldetuletud aastatagusest ajast. Nende kutsade idee tekkis kunagi aastate eest Heimtalis käimisest.

reede, 20. november 2009

Tuli - soojus ja valgus

Oleme oma loomult tulekummardajad.
Volbrituli, jaanituli, iga matka juurde kuuluv lõkketuli. Tuli midagi sümboliseerimas, tuli midagi meenutamas, tuli kuivatamas ja sooja andmas. Tuli lihtsalt selleks, et sellesse vaadata ning mõtiskleda. Oluliste või natuke vähem oluliste asjade üle.

Praegusel sünkpimedal ajal on tuli meie päevade alatine saatja
praksudes pliidi- või ahjusuus.... või kaminas....
... võbeledes küünlaleegina lauanurgal või aknalaual.
Valgustamas meile teed läbi veidi hirmutava pimeduse. Valgustamas teed vaatamaks sügavale oma südamepõhja. Soojendamas külmunud näppe, varbaid. Soojendamas sügisnukrusest haiget hinge...

neljapäev, 19. november 2009

Päikese viril naeratus

Täna juhtus olema selline päev, kus keset kolmandat tundi jäime kõik aknast välja vaatama... Midagi oli sündimas! Ühel hetkel muutus maailm me ümber justkui avaramaks, heledamaks, puhtamaks. Uudistasime läbi akna, mis siis toimumas on. Aegamisi muutus hall pilvamass heledamaks - valkjaks, ka tumehallikaks. Ja siis rebisid kellegi käed pilvekanga katki... Läbi kärisenud pilveribade vilksatas helesinine taevas! Lapsed vakatasid, siis käis nendest üle kahin ning järgmisel hetkel nad naeratasid... ja taevas naeratas neile vastu päike. Virilalt ja vaid ühe suupoolega, aga siiski! Seda rõõmu jätkus meile ka söögivahetunniks, mille ajal ka need kaks pilti koolimaja trepil tehtud said. Peatselt oli maailm taas hall. Nii tavapäraselt hall ja sünge.
Teist korda naeratas päike siis, kui Kirivalla - Kanavere vahel koju sõitsin. Seekordset naeratust jätkus vaid loetud minutiteks. Nii napilt jätkub novembripäeva päiksesel lahket pilku ja soojust oma maistele kummardajatele. Nii ütlemata napilt.

kolmapäev, 18. november 2009

Ikka jätkuvalt sombune ja hall

Täna sabistab maadligi pilvemassist veel ka külma vihma. Prr! Küll on kole! Ainsad, kes sellisest koledast ilmast rõõmu tunnevad, on igasugused batsillid ja muidu kahtlased siplased.
Õnneks oleme kõik kenasti terved ja midagi väga hullu ees ei terenda!

Vahva on vaadata, kuidas igapäevasest rääkimisest ja selgitustööst on kasu! Lapsed tõesti pesevad käsi palju hoolikamalt! Lapsed teavad ka, miks tuleb köhides või aevastades panna küünarnukist kõverdatud käsi suu ette, mitte aga peopesad. Pusa varrukasse aevastatud pisikud ei satu sel moel teise lapse käte külge.
Samuti on kasulikum jääda koju ennast ravima juba esimeste haiguse ilmingute puhul. Siis on lootust tõvel kiiresti hännast kinni saada.

Ei kuulu kõmumaigulise "Reporteri" vaatajaskonna hulka ja nii olingi täna pimedusega löödud ega osanud midagi kaasa rääkida väidetavalt lähinaabruse esimese seagripi ohvri teemal. Lapsed olid aga väga informeeritud. Ma püüdsin neid maha rahustada, et see polnud kindlasti ainult gripp, mis mehe ära viis. Ju teda vaevas veel mingi muu raskekujuline haigus. Lapsed olid terve päeva väga häiritud. Nende rahustamisele kulus päris hulk aega. Jama selle tänavuse gripihooajaga!

teisipäev, 17. november 2009

Hall on taevas ja hall on maa

Tänase päeva sees ei läinudki valgeks!
Ootasime lastega, et noh - järgmise tunni jooksul läheb kindlasti valgemaks... Saabus vahetund, aga - ikka niisama pime!
Küll on rusuv selline kliima!
Ei ühtegi heli loodusest, isegi vares ei võtnud vaevaks sõna võtta. Ju on temalgi sügismasendus - mida sa siin kraaksud või oled.

Hommikul oli suhteliselt soe. Vahva oli vaadata, kuidas väikesed hiirekesed auto tulede valgusvihus üle tee sibasid. Ikka üks ja siis teine. Ja neid oli ikka palju kohe! Suuri loomi ei kohanud täna ühtegi.

Meil on täna 3 kraadi sooja, Portugalis on 15 - 16 kraadi. Neil on ikka selline sajune ilm. Täna siis natuke ka päikest. Praegu on kreeklane Yiannis oma kolleegi ja viie õpilasega Portugalis. Nägime siis tema ka oma Skype sessiooni ajal ära.

esmaspäev, 16. november 2009

Eestlaste täpsuse armastusest välismaalase pilgu läbi

Naljakas, aga tõsi - ameeriklase Justini muljed eestlaste täpsuse armastusest: " Kurtsin Epule oma muret Eesti "kellanatsidega", ent tema selgitas, et Eestis ongi aeg täiesti paindumatu. 10.00 oli 10.00, mitte 10.06. Viimane tähendas kuut minutit hilinemist. "Hilinemine" paistis olevat ropp sõna. " Tsitaadi lõpp. ("Minu Eesti" lk. 89)
Täiesti nõus. 10.00 ongi 10.00. Ei ole isegi mitte 10.02. "Kellanats" :)

Momendil loetav raamat on üks ütlemata muhe lektüür! Eriti naljakad on vaese ameeriklase katsumused eestlaste toitumisharjumustega kohanemisel. Loe ja naera nii et vähe pole!

Ilmast ja loodusest

Minu lumekalender väidab, et 6. novembrist on meil lumikate maas olnud. Kuni eilseni. Tänaseks on lumi läinud.
Mingi rahvatarkus või siis mugandatud rahvatarkus väidab, et vastavalt sellele, mitu päeva püsib maas esimene lumi, vastavalt nii mitu lund veel maha sajab. Noh, lihtne arvestus ütleb, et lumi oli maas 9 päeva. Kas siis enne püsivat lumikatet tuleb üheksa ajutist lund? Noh, sel juhul ma loodan, et selleks viimase lume tulekuks on juba kevad käes ja lund maha ei jäägi.
Oi, kuidas ma loodan, et lumemöllu ei tule! Kui ikka ainus liiklusvahend on auto ja see on poolest kerest saadik lumehanges, teed pole läbitavad, siis ajab ju lumi hinge täis küll ja talve pole võimalik ilusaks aastaajaks pidada.

Koju sõites nägin kahte põtra! Just veidi enne õue peale keeramist. Sain kurvis metsatuka tagant välja ja seal nad olidki - just meie vastas üle tee kesa peal. Nii lähedalt neid loomi naljalt nägema ei satu! Ühel elukal igal juhul olid sarved ka peas. Mitu haru neil sarvedel oli, seda ma vaadata ei jõudnudki - nii ähmis olin. Otsisin kotist fotokat, et pilti kasvõi läbi auto akna teha, aga ei jõudnud. Enne olid need suured ja kuninglikud loomad jõudnud metsa varjuda.

pühapäev, 15. november 2009

Nädalavahetusest

Pildil: Väike killuke valgust pilkases pimeduses.
Nädalavahetus hakkab läbi saama. Lubasin endale, et ei mõtle reede õhtust pühapäeva õhtuni tööasjadele. Oi, ma olin tubli! Tõesti ei mõelnud! Täielikult suutsin end välja lülitada.
Jõudsin palju ära teha, jõudsin metsas käia, jõudsin ka lihtsalt telekat vaadata. Olen avastanud enda jaoks uue telekanali. "6" on see kanal vist. Igal juhul näidatakse sellel kanalil vanu häid filme.
See oli küll nädala sees, aga nägin "6" pealt uuesti "Kutsuge Cobra 11" parimat filmi, kus Semiri uus partner sattus auto peale, mida seisma jätta ei olnud võimalik. Muu hulgas solgutati selles osas ka ühte väikest titte maa ja taeva vahel. Nägin seda filmi mitu-mitu aastat tagasi. Jättis sügava mulje! Nüüd siis sain uuesti üle vaadata. Vedas!
Ikka sellest nädalavahetusest.
Tuleb ennast rohkem korrale kutsuda ning püüda tööd üle vaadata ikka tööpäeval ja soovitavalt töö juures, mitte kodus.

Kuidas oleks, kui sätiks oma elu edaspidi niimoodi, et viis päeva tööl ja kaks puhkamiseks? Ei mängi hästi välja? Aga katsetada ju ometi võiks.
Ja oi, kus selle puhkamise nädalavahetuse tõttu on peas palju erinevaid plaane! Ikka üks huvitavam kui teine. Oleks vaid nende plaanide elluviijat ka!

Ehhee! Ühes inimeses suutsin T-särgi tuunimise vaimustuse äratada! Käis täna meil, endal kaasas T-särk ja tahtis saada kaeluse mustrit. Noh, et ta siis katsub selle kuidagi särgile joonistada. Mustrit pole! Ise tuleb joonistada. Seda me tegimegi. Vahva kukkus välja!

Ja "the last but not the least" - Üle ei tea kui pika aja tuli täna päike natukeseks ajaks välja!!! Päikese puudumine ongi see peamine sügismasenduse põhjus. Piisas natukenegi selginenud taevast ning natu-natukene nähtavast päikesest ja kohe oli tuju parem, muresid vähem ja õhtu ei olnudki kohe algamas.

Nõelapadi

Selline lihtne, pehme ja karvane nõelapadi. Kandiks näpunöör jämedast lõngast.

Karp on valmis!

Tänane ennelõunane ülesanne oli ära lõpetada käsitöökarp. Kaane sain valmis eile õhtul. Täna siis karbile endale riie ümber. Riie riideks, aga servade ära keeramine ja kinnitamine? Põhja all pole probleemi - õnnestus hästi. Aga karbi sisekülgedel? Keerasin kanga serva tagasi, et ei narmendaks. Ja siis tuli appi PVA liim! Ikka liim ühele küljele, midagi raskuseks peale, kuivama. Ja nii kõik neli külge. Asi toimis väga hästi!
Olen väegade rahul!
Nüüd ma ei teagi, kas tikkida muhu pättisid edasi või tuleb tikkimine tunnis. Ma igaks juhuks seda teise päti mustrit siiski praegu veel ei tiki.
Aga mis ma siis vahepeal teen? Tegelikult üks mõte nagu on, aga seda tuleb eirata. See plaan nõuab ka õmblemist. Ma ei ole just eriline õmblusmasina fänn. Mitte et ei oskaks, aga lihtsalt ei meeldi. Ent ma siiski mõtelen selle asja peale...

Lisaks puuhoroskoobile ka...

Googeldama sundis telefonivestlus: "Tere, v...s!" - "....???.... Kuidas, palun?" :)))

Huvitav, kas need loomad, lilled ja puud kattuvad ka milleski?

Loomahoroskoop
See on periood, mil sügisene pööripäev annab märku, et looduslikud protsessid hakkavad talveks valmistudes aeglustuma. Sellel ajal sündinud inimesed püüavad oma energiaavaldustes kaasata sisemisi ressursse väliste asjaolude mõjustamiseks. (Praegu kipub küll neid sisemisi ressursse vajaka jääma.) Nagu teie tootemloom, nii vajate ka teie mõttekaaslaste seltskonda, mis annab teile kindlustunde. Üldiselt töötate kõige paremini kollektiivis. (Vale puha! Individualist ei allu massidele!)Te ei ignoreeri teiste inimeste nõudmisi ning võtate arvesse ka selliseid seisukohti, mis ei lange teie omadega kokku. (Too on õige küll. Elus ei saa lihtsalt teistmoodi hakkama.) Teil on paindlik natuur ja igasugune rivaalitsemine jätab teid ükskõikseks. Väldite müra, segadust ja emotsionaalseid vapustusi ning püüate iga hinna eest säilitada rahu. (See lause on jälle õige.)Olete hea organisaator (kuidas kunagi) ja energiline ideede elluviija (kui need ideed on minu enda omad), kuid teile ei meeldi, kui teid sunnitakse võtma vastu otsuseid (ega kamandamist ei kannata küll), mida võiksite hiljem kahetseda. Elus tuleb teil seista silmitsi väljakutsetega, mis panevad proovile teie võime teha teiste inimestega koostööd ning säilitada seejuures oma individuaalsus ja sõltumatus (Kollektiivis tuleb meil kõigil töötada ning samas säilitada oma individuaalsus. Vastasel juhul oleksid inimesed mingid ajudeta robotid.) Põhilised õppetunnid. Sisemist jõudu ammutate oma veendumustele tuginevatest otsustavast tegutsemisest. Tarkuseni jõuate kainete kaalutluste kaudu (Kainet kaalutlemise oskust võiks rohkem olla. keerulises olukorras löövad emotsioonid liialt üle pea.)
Lillehoroskoop
See taim on õitsele puhkemise, värskuse ja nooruse sümbol. Abistab meeleldi teisi (See on õige küll.) Teda ärritavad lipitsejad ning ta eelistab neid eirata.

laupäev, 14. november 2009

Kuidas volikogu istung uudiste künnise ületas

Naabrimees suutis juba esimesel volikogu istungil rahvast šokeerida!
Ja kohe oli ajakirjanik platsis? Kas igas volikogus, igal istungil on mõni kirjutava pressi esindaja nurgas istumas? Ja oh neid kommentaare ajalehtede veebiversioonides! Enamasti on neid võimalik jaotada kahte "kuhja". Ühte kuhja kogunevad kommentaarid inimestelt, kes Aivarit ei tunne ja seetõttu sildistavad teda meedias publitseeritud vanade "meelelahutuslike" artiklite põhjal küll selleks, küll teiseks. Teise kuhja moodustavad kommentaarid inimestelt, kes teavad toda inimest, tema suhtumisi elusse ja inimestesse. Oli olemas ka link volikogu istungi videosalvestusele, aga seda ma vaadata ei viitsinud. Muudki teha, kui 20 minutit mingeid põrandaplaate vahtida ja koosolekut kuulata.

Öeldakse, et iga asi, sündmus või inimene on midagi väärt, kui ta tekitab emotsioone, arvamusi. Olgu need siis positiivsed või negatiivsed. Palju hullem oleks, kui keegi või miski jätaks meid täiesti ükskõikseks.
Ma ei õigusta mingilgi määral teise inimese sinnasamusesse saatmist, aga siiski arvan, et ju siis oli ikka põhjust ka. Oleks tulnud leida mõni viisakam väljend. Ja võib-olla just tänu sellisele sõnakale mehele volikogus hakkavad asjad liikuma. Võib-olla nüüd ei moodusta valda ainult tema suurim alevik, vaid ikka ääremaad ka. On ju sõjandusestki teada, et peale tugeva armee on oluline ka tugeva tagala olemasolu. Usun, et Aivar hakkab valla ääremaade arendamise eest seisma ning kõvasti sõna sekka ütlema. Teda ikka natuke peljatakse ka :)

5+ Kersnale!

"Sind otsides" - üle tüki aja üks tõeliselt hea saade! Aga peabki hea olema, kui tegija on Vahur Kersna!
Harva juhtub meie telemaastikule selliseid südamlikke saateid. Tänane saade oli küll selline paras nutukas. Kole, mida pidid teineteisest lahutatud isa ja poeg kahekümne kaheksa aasta vältel tundma. Ja nii tore, et poeg polnud ka Venemaa kaugeimas nurgas elades oma isa unustanud. Kindlasti muutis saade mõlema mehe elu. Viiskümmend seitse eluaastat pole veel mingi vanus, et ei võiks oma elus uut lehekülge keerata. Usun, et sel isal on nüüd palju uut elujõudu - tal ju nüüd poeg, minia ja kaks väikest lapselastki.
Mingu neil kõigil nüüd kõik hästi!

Säästuaja näputöö

No nii! Tikand on valmis. Nüüd kisub keerulisemaks või õigemini igavamaks. Vaja karbile kangast kest ümber panna. Mõtteis juba tean, kuidas seda teen. Kas reaalselt see asi ka nii lihtsaks kujuneb, saan kohe varsti näha.

Igal juhul saab see karbike olema 100%-liselt säästutöö:
a) kingakarp karkassiks
b) vana seelik kangaks
c) lõngajupid
d) liim on ka õnneks olemas

Karbi kaas on valmis.

Metsas

Pildid on tehtud hommikul pool kümme. Ilm oli selline sombune ja hämar...
Niisugusest räpsikust tuleb küttepuid teha :(((
Natuke on leppasid juba kogunenud. Umbes 7 ruumi on tehtud. Vähemalt 20 aga oleks vaja.
Kõrgema koha peal kasvavad kuused.
Jäljekütt Potsu: "Käib siin ka igasuguseid!"
Siin põllul võin hommikul tee peale keerates näha metskitsesid, tohutult suurte elajatega seakarja, isegi kaks põtra on kesal jalutanud. Kährikutest, rebastest rääkimata. Vahetevahel vaatab Potsu terrassi peal seistes metsa poole ja riidleb päris kõva häälega - ju siis jälle keegi metsaelanikest on meie õuele liiga lähedale jalutanud.

Kodulooline tööraamat

Jüri Gümnaasiumi külastamisest on möödas nädal. Just nii kaua on peas tiksunud üks mõte... Meile näidati tööraamatut, mis kajastab kõike-kõike koduvallast - Rae vallast. (Sirtsu abiga sain omale ka selle tööraamatu. Kusjuures veel Anne Kloreni autogrammiga.) Keegi KG-st istus minu kõrval. Ta ütles mulle sellise lause: "Meie Kose vallast annaks ka sellise raamat-töövihiku teha". Kas see oli järjekordne juhtum, kus mind tuntakse, mina ise ei tunne aga suurt kedagi???
Noh, olgu selle Kose vallaga, kuidas on, aga vot see teine vald on küll selline, et .... noh, et tahaks kangesti sellise tööraamatu teha. Ma oleksin küll väga huvitatud...
Väike teemade loetelu minu käes olevast: lauamäng, matkarajad (sh koosta ka ise), rahvakultuur, inimeste tööd ja tegemised (sh käsitöö), rahvatantsijad, lauljad, näitemängurühmad, kirjandus,kujutav kunst, muuseumid,sõjamälestused, ajalugu üldse (Mahtra sõda),kõik mõisad, kõik endised ja praegused koolid, lasteaiad, kirik, muinasaeg (kultusekivid, hiied), veekogud, nende elustik, loodus üldse (meil see lehis ju), raamatukogud, alevikud, külad, endised ja praegune vallamaja, vallavanemad (ajateljel) jne, jne.

Nii väga tahaks, et meie vallas ka selline hea ja hariv õppematerjal olemas oleks! Kellele saaks selle mõtte pähe tiksuma panna? Tean, et Ardu poole peal on Sirje selles osas kõva tegija, raamatuid välja andnud ja puha. Habaja poole peal saaks abi ja ehk ka pildimaterjali kindlasti Endalt.
Aga ikkagi, kust otsast peale hakata? Ja kes hakkab?

reede, 13. november 2009

Üks udune plaan

Et mitte õhtut maha magada, selleks tuleb välja mõelda uusi hulle plaane.
Üks niisugune hakkab kuskilt ebamäärasuse udust esile kerkima.

Asi selles, et lisaks õpikutele, töövihikutele, vihikutele ja muidu töölehtedele on mu töölauale arvuti ümber tekkinud terve hulk igasuguseid lõngakerade ja muidu lõngapusade kuhjasid. Nad ei ole seal mitte sellepärast, et enam kappi ära ei mahuks. Neil on hoopis salakavalam plaan: võõrutada üht teatavat tegelast arvutisõltuvusest. Ehhee! See ei õnnestu! Kui, siis ehk 10-15 % ulatuses. Mitte rohkem!

Nojah. Eks e-kooli täites ja lõngapusasid põrnitsedes see plaan tekkiski. Juhtumisi on olemas üks tugevast papist karp, millel ka kenasti kaas olemas. Ja asju on ju ometi vaja kuskile panna? Ja tikkimise tehnilisi nippe on vaja lihvida? Ja kaltsukotis leidub ometi midagi, millele kääre kannatab sisse lüüa?
Ega`s muud, saigi parajas mõõdus paberilehele üks mustri moodi pilt kritseldatud. Kriitikameele sundisin targu vaikima.
Miks see pilt siis just selline tuli... Valget peenikest tikkimiseks sobivat lõnga on. Sellega on OK. Aga.... millegipärast kipub minu kritseldustel alati kole palju lehti olema. Roheliste lõngadega on aga ülimalt kitsas. Tuleb teha selline ummamoodu tikand, kus lehed ei ole teps mitte rohelised. No ja mis siis? Ongi selline väheke sürrealistlikum värvigamma.
Ehhee! Näis, kuda see "projekt" nädalavahetuse jooksul areneb.... kui areneb...

Näputöö tudengipõlvest

Praegusel ajahetkel olen tikkimise lainel.
Erinevatest käsitöötehnikatest vaimustumine kipub ikka lainetena käima.

Ristpistes tikkimist sai õpitud plikana. Ikka nii, et: tikkimine - vihastamine - pooliku töö ära peitmine - uuesti üles leidmine - töö lõpetamine - uue alustamine (ring ikka kindlalt samal kursil).

Pildil oleva tikkimisega tegin põhjalikumat tutvust alles kahel viimasel tudengiaastal. Kord nädalas käis ema töö juures naisi koolitamas üks vanaproua, kes oli fantastiline käsitöömeister.

Pildil on emale tehtud prillitoos. Kusjuures ka muster on enda joonistatud.
Hmm.... maha olen käinud. Aga ma püüan olla tubli ja vanad oskused üles soojendada. Loodetavasti on tikkimisega, nagu jalgrattasõiduga - kui ikka oskad, siis oskadki. Ehk ainult peenemad nüansid vajavad haljaks nühkimist.

neljapäev, 12. november 2009

Ideid internetist

Selle pildi asukoht on siin: http://kudumishoolik.files.wordpress.com/2009/10/kolmikud.jpg
Leidsin väga huvitava kindamustrite lehe. Kõik sellised vanad tuttavad mustrid. Aga mu lemmikmustrit pole! Olen selle ära kaotanud - kolm lilleõit käeseljal, teisel küljel hoopis teistsugune, lihtne muster. No pole seda mustrit enam kuskil!

Ässitaks siis veel...

Selle foto asukoht on siin: artke.blogspot.com/2009/05/naiste-t-sark-muhu... Sellise töö jaoks on küll vaja uus T-särk osta. Ja selline kott ka veel juures! Killerkottidest tuleb varem või hiljem loobuda. Riidest kotte läheb ikka vaja. Suvel ju enamasti tavalist käekotti ei kasutagi.
Mis tikkimisse puutub, siis selle töö juures kasutaks ikka mulineesid, mitte peenvillast lõnga.

Nojah, aga see jääb nüüd nö kiusamise mõttes siia. Põhimõttel: Ähk läeb taris!

kolmapäev, 11. november 2009

Tänane näputöö

Kes peab poistele väikseks ja lühikeseks jäänud T-särgid ära kandma? Noh, teadagi, kes.
Kuna momendil olen nakatunud tikkimisviirusega, võtsin prooviks ette ühe koduse T-särgi. Tahtsin katsetada, kuidas näeb välja tikitud lillemotiiv T-särgil.

Mis siis tehtud sai:
1) Kaeluse sooniku keerasin tagasi - moodustus uus kaelusekant.
2) Visandasin mõned lillemotiivid.
3) Tikkimiseks kasutasin kõikvõimalikke väikesi lõngajuppe - näha ju on, et isegi esikülje roosadele õitele pole seda heledamat roosat jätkunud... Tegelikult on tehtud alles pool tööd. Tagumine külg vaja veel tikkida. Lisaks on kaelusekant ka veel kõigest traageldatud. Seegi vaja peitepistega kinni õmmelda.

teisipäev, 10. november 2009

Kotike peenema näputöö tarvete jaoks :)

Tehtud! Eks see selline kätte võtmise asi oli - õmblusmasinaga paar õmblust ning paelad tunnelisse ajada, ja valmis ta oligi - see minu näputöö varustuse kotike :))) Just täpselt õiges mõõdus teine ka - ei liiga suur ega liiga väike. Tikkimisrõngas mahub kenasti sisse ning momendil töös olevale asjale tarvilikud lõngad samuti.
Täitsa rahul olen selle asjandusega!

Ahjaa! Lisasin natuke lehtedele "särtsu". Minu arust parem sai.

esmaspäev, 9. november 2009

Ideest teostuseni

Auto rooli keerates on väga hea mõelda. Nii hakkaski koju sõites eilne väike ja pidepunktideta idee reaalset kuju võtma. Koju jõudes visandasin paberile ühe suvalise tikkimismustri. Lõikasin püksisäärest paraja pikkusega jupi maha :) ja märkisin mustri asupaiga riidele. Asja point on tegelikult selles, et mul oleks vaja üht kotikest, kuhu mahuks tikkimisrõngas, riie ja lõngajupid sisse. Antud juhul on mul vaja õmmelda vaid koti põhi ja ülaserva tunnel kinnituspaela jaoks. Kinnituspaelaks teen hästi mitmevärviliselt kirju keerupaela.

No nii, valmis sain! Nüüd vaja veel veidi õmblusmasina pedaali vajutada, aga see jääb täna küll tegemata. Nii kiire nüüd ka ei ole.
Ja kui nüüd seda pilti vähe kriitilisema pilguga vaadata, siis..... oi-oi-oi! Vahepealsed aastad on minu tikkimisoskusele väga laastavalt mõjunud. Kui ikka tükil ajal praktikat pole olnud, siis, jah... Ma parem ei hakka neid miinuseid üles loetlema. Aga fakt on see, et too pole too, mis vaja.

pühapäev, 8. november 2009

Pühapäeva õhtu

Millest see jõulupärja karkass teha tuli? Põhust? See on ju defitsiit! Miskit moodi see ikka tehtud sai küll, aga - põldmarja väätidest :S

Teise päti muster on nüüd ka peale märgitud. Ja esimest pätti on natuke lisaks tikitud. Hakkab teine natuke nagu jumet võtma. Kellukestega on see kõige suurem jama - heleda osa tegin kõikse ehtsama roosaga. Ei tea küll, kust õnnestub saada, aga tumedam osa peaks olema mingi lillakam toon.
Tikkimise käigus tekkis ka üks uus idee. Kas see ka teoks saab tehtud, seda nüüd küll ei tea.

Ideede otsingul

Googeldasin natuke, et leida ideesid ja särtsu halli sügistalvisesse päeva.
Mulle meeldivad selle pildi juures iseäranis need lehed - nii palju värvitoone on julgesti kasutatud. Pildi kodu on siin: http://www.hullumaja.com/files/pictures/2008/12/18/ia9WScVNxP.jpg
Üks vahva idee tuunida oma T-särke. Pildi kodu on siin: http://y.delfi.ee/norm/137727/7058437_TvBRbJ.jpeg Tegelikult oli Googles mitmeid minu piltide mustreid ka.

Teeks midagi, aga kes see viitsib

Krooniline unepuudus annab tunda. Käes on pime aastaaeg ja mul on talveune aeg. Nagu karul. Või nagu siilil. Või mägral.
Kui juhtub olema selline imelik hommik, et keegi ei peagi kuskile minema ja põhimõtteliselt võiks kasvõi lõunani magada, siis ikkagi leidub keegi, kes hüva plaani tuksi keerab. Potsu on väike terrorist, kes magada ei lase!

Võiks teha näputööd. Üks, kaks... kolm poolikut tööd ootavad oma järge, aga....
Võiks homseid tunde ette valmistada. Oo, ei, ainult mitte seda! Teen seda õhtul viimase tööna.
Võiks midagi õues toimetada. Prrr! Ei tahaaaa! Kärss on ammu kärnas, nüüd ka maa külmunud. Äh, eks kevadel saab jätkatud!
Tegelikult tuleks minna mingeid looduslikke materjale otsima, et teisipäeval oleks õppevahendid kaasas.
Võiks minna metsa vaatama, kus küttepuude tegu peale hakkab. Ühel tegelasel algas puhkus! Magnusel on ka jälle koolist vaba aeg. Lähevad kahe mehega metsa tegema. Küll on ikka hea, kui majas kolm meest! Ma ei tea juba aastaid, mis on metsategu.
Ainuke asi, mis tegelikult natukenegi edeneb, see on lugemine. Momendil on käsil Justin Petrone "Minu Eesti".

Mõttetu päev!

laupäev, 7. november 2009

Pilte lumesombusest novembripäevast

Võtsin fotoka ja läksin õue ilusaid pilte otsima. Öeldakse ju, et ilu pidavat olema vaataja silmades. Mul küll polnud. Võta või jäta!
Ilm on plusskraadides ning eile kasvuhoone katusele sadanud lumi libiseb kohina ja sahinaga maha. Küll on lumel ikka seda va paksust!
Muttidel pole masu ega kedagist - selline teedevõrgu arendamine käib murukamara all, et anna aga olla.
Nüüdseks on ka lehised raagus.
Kiik on lumeteki peale tõmmanud ning talveunne suikunud.

Näis, kas meil maja jääbki selline - kaks külge korras, kas sellised, et ei taha mitte vaadatagi...
Kui mõelda järgmise puhkusetasu peale, siis, ega tea jah...
Ja mis jama nende puhkusetasudega õieti on? On see tõesti võimalik, et puhkusele minnes makstakse tasu kogu 2010. aasta eest. Aga september-detsember 2009? Aga kui mul koormus ei ole uuel õppeaastal sama, mis praegu?
Kõige hullem, et kui lahkun töölt 2010. aasta sees, tuleb 2010. aasta lõpuni jäänud kuude eest saadud puhkuseraha tagasi maksta. On selline asi üldse võimalik? 21. sajandi sunnismaisus????
Keegi tarkpea on töölepinguseaduse ikka nii hullusti ümber teinud, et siga ka ei söö! Ja ikka töötaja kahjuks.