pühapäev, 11. oktoober 2009

Kudumisraam

Loodan, et järgnev tekst on arusaadav. trükkisin selle maha äärmiselt halvasti loetavalt pleekinud ja kulunud lehelt. Sorry!

Kudumisraam on valmistatud lehtpuidust ja kujutab endast ristkülikut, mille otsmised vastastahud on naelastatud. Naelastuse erinev tihedus võimaldab reguleerida lõime tihedust. Kudumisraami juurde kuulub veel lõimejaotusliist, mille ülesanne on lõimele vaheliku kindlustamine.
Kudumisraamil on võimalik põimida rüiu-, pärl-, pind- ja gobelääntehnikas kudumeid, mille laius on kuni 45 cm ja pikkus 50 cm.

Kudumisraamil töötamise põhimõte:

Lõime kinnitamist raamile alustatakse alumisest vasaku nurga esimesest naelast. Vastavalt lõime tihedusele ja materjalile valitakse kas tihedam või hõredam naelastus.
Lõim tõmmatakse raamile keskmise pingega. Seejärel põimitakse heegelketi põhimõttel alumine ja ülemine suga. Soa materjaliks võetakse olenevalt lõimematerjalist tugev puuvillane nöör, mis tõmmatakse pingule kudumisraami külgpuude vahele. Soa ülesanne on lõimelõngade ühtlase vahekauguse kindlustamine.

Ühtlaste vahedega korrastatud lõimelõngade vahele asetatakse raami ülemisse ossa kuuluv lõimejaotusliist nii, et paarituarvulised lõimelõngad jääksid jaotusliistu peale, paarisarvulised aga selle alla.

Et saada teist vahelikku, tuleb niied eelnevalt sõlmida ümber paarisarvuliste lõimelõngade ja sõlmida 5-6 kaupa seejärel omavahel kokku. Hiietest tõmmates tekib järgmine ehk teine vahelik (Sellest osast ei saa mõhkugi aru!)

Labase põimkoe saamiseks põimitakse koelõng kord esimesse vahelikku, kord niietest tõmmates nn teise vahelikku. Koelõng vajutatakse kinni kas kahvli või vastava hargiga.

Kuna käesolev kudumisraami kasutamise juhend on napp ega ole varustatud skeemidega ning fotodega, palun täiendavalt põimkudumite oasa lugeda Käsitööalbum nr 10 1975.a numbrist Erika Tampere artiklit "Vaibakudumisest raamil".

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.