pühapäev, 30. august 2009

Peotäis pisikesi pisiasju

Tänased toimetused, mida kohe kuidagi ei tahaks homse varna visata:

1. Kamina kütmine. Mitte et hirmus külm oleks, aga mõte selles, et kui tuba on liiiiiga palav, siis hoitakse terrassiust lahti. Avatud uks kuulub aga loomuliku osana meie suve juurde. Pealegi on köetud toas õhk ikka sutsu teisem.

2. Hostade peenar korda. Ümber istutamise elasid hostad kenasti üle. Vaid mõned üksikud lehed olid kollaseks tõmbunud. Hoopis teine tunne oli vastvärvitud seina juures peenart kobestada! Pildile jäi nüüd küll maja nurk, millel puudub nurgaliist, aga küll see ka tuleb. Ja õigesti öeldakse, et ajutised asjad on need kõige püsivamad... nii ka see elektrijuhe...
3. Elutoa lilledel on saunapäev.
4. Helksiined kasvuhoonest elutoa aknalauale. Pillid kotti - suvi läbi. Need on ühed imelikud lilled - väga valivad valgusrežiimi suhtes. Lõõskava päikese käes kõrbevad krõbepruuniks. kasvuhoones viinapuu lehtedest päevavarju all neile väga meeldis suvitada.
5. Kurgid hapnema. Need on nüüd tõesti ka viimased. Pood kinni ja mitte üks kurk enam!

6. Käisin uues pargis seenel. Küll on ikka mõnus niidetud murul seeni korjata! Mees naeris, et see ju puhtal kujul tibindus - kasvõi kõpskingadega seenele!

7. Katkusin üles kõik aedoataimed. Oad keema ja tükeldatult sügavkülma.

8. Lõunasöögiks värske kartul, seenepraad :)

Ja siis ta tuli: suur, tume, ilus, võimukas - pilv, ma mõtlen. Varsti olid puudel lehed pahupidi ja õhutemperatuur langes vist ka kohe mitme kraadi võrra. Ja tuli ka vihm. Mitte küll pikaajaline ja tugev (vahtra all on maa kuiv), aga natuke pani mõtlema küll, et mis siis nüüd tänaste töödega edasi saab.
9. Teistmoodi tomati-sibula salat. Lisasin küüslauku ja suveõunu (valge klaar, kuna see on selline jahune). Tomatid on üsna üleküpsenud, seega tuli need ka koorida. Milline tegevus omakorda võttis hirmus palju aega.
Aga "saagiks" sain 7,5 liitrit salatit. Ja ma pean mainima, et olen väga rahul - täitsa "nutikas tüdruk" - minu oletused pidasid paika. Nimelt mõtlesin, et mil moel saaks selle salati veidi "tummisemaks", on teine enamasti selline vedelavõitu. No ja siis tuligi mõte pruukida "paksendajana" valget klaari. Ja ettevõtmine õigustas ennast!!!


10. Kurgipeenardelt taimed kompostihunnikusse. Täna kurkide all olnud maad kaevama vist ei saa minna. Momendil sajab jälle. Päike paistab ja vihm sajab nagu valge müür maha. Ja sillerdab päikesekiirtes! Ilus on! Tänased vihmasajud algasid 13.45 ja 18.15.

Kaalikad on tänavu ikaldunud. Lehemassi on nii, et vähe pole (lehed kõik tigudest ära aetud), aga all pole midagi. Need katkun ka millaski välja. Vaatasin, et punast peeti õnneks ikka saame.
11. Likvideeritud aedviljapeenarde maa kaevamine. Ära tegin! Mu põlvel oli selle asja kohta muidugi oma arvamus. Kui ta rääkida saaks, siis need sõnad ilmselt trükimusta ei kannataks.Kaevamise lõpetasin täpselt kell kaheksa. Jälle on pilves ja seetõttu ka juba parajalt hämar.
Oli tegus päev vastukaaluks eilsele "nulliringile".

2 kommentaari:

Mari ütles ...

head pildid Sul, ehtne eestimaine sügis! Lugesin Su eelmisi postitusi, mulle meeldis Leelo Tiisvelti mõtteavaldus, nii võikski koolis olla!
Soovin Sulle päikeselist kooliaasta algust!

Mariihen ütles ...

Aitäh! Eks see esimene september puudutab mingil määral kõiki inimesi. Otseselt või kaudselt. Kena suve lõppu ja sügise algust Sullegi!